Volgens een recente enquête vindt ongeveer 64 procent van de Turkse burgers de veroordeling van de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, “niet eerlijk”.

İmamoğlu werd veroordeeld tot twee jaar en zeven maanden gevangenisstraf op beschuldiging van belediging van leden van de Hoge Verkiezingsraad (YSK) van Turkije. De rechtbank legde hem ook een politiek verbod op.

Ongeveer 64 procent van de Turkse burgers vindt de veroordeling van de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, “niet eerlijk”, volgens een enquête van het opiniebureau Türkiye Raporu (Turkey Report).

De directeur van Turkey Report, Can Selçuki, deelde de resultaten van de enquête mee.

Een Turkse rechtbank veroordeelde op 14 december burgemeester İmamoğlu van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) tot twee jaar en zeven maanden gevangenisstraf op beschuldiging van “belediging” van 11 leden van de Hoge Verkiezingsraad (YSK) van Turkije.

De rechtbank legde ook een politiek verbod op aan İmamoğlu, een populaire rivaal van president Recep Tayyip Erdoğan, dat door een hof van beroep moet worden bevestigd voordat het kan worden toegepast.

De Turkey Report enquête vroeg burgers “Vindt u de beslissing van het hof over İmamoğlu eerlijk?”.

Zo’n 64 procent van de Turkse burgers vindt de veroordeling “niet eerlijk”.

De meerderheid van de kiezers van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) vindt de veroordeling ook “niet eerlijk”. Zo vindt 35,9 procent van de AKP-stemmers de veroordeling “niet eerlijk” en 31,8 procent “eerlijk”.

Het percentage “niet eerlijk” was hoger voor de kiezers van de regerende alliantie Nationalistische Bewegingspartij (MHP).

Zo vindt 52,2 procent van de MHP-stemmers de veroordeling “niet eerlijk” en 26,7 procent “eerlijk”.

Aan de andere kant vindt 96 procent van de kiezers van de CHP de veroordeling “niet eerlijk”, terwijl dit percentage voor de kiezers van de oppositiepartij Good (İYİ) 93,9 procent bedraagt.

Bovendien vindt 62 procent van de Turkse burgers de veroordeling eerder een “politieke beslissing” dan een “legale”.

Bron: Turkse media