Foto: Orhan Turan

Orhan Turan, voorzitter van de Turkse ondernemersvereniging TÜSİAD, heeft kritiek geuit op de veroordeling van de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, tot een politiek verbod.

Turan merkte op dat politieke verboden “geen plaats hebben in een democratische samenleving”.

De voorzitter van de Turkse Industrie en Bedrijfsvereniging (TÜSİAD), Orhan Turan, zei dat politieke verboden geen plaats hebben in een democratische samenleving.

De opmerkingen van Turan kwamen na een politiek verbod voor de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

“Helaas is het politieke verbod, waarvan we in het verleden vele malen getuige zijn geweest, weer op de voorgrond getreden. Het hoort niet thuis in een moderne democratische samenleving dat politici, die door het volk zijn gekozen, het recht wordt ontnomen hun taken uit te voeren en gekozen te worden vanwege hun uitspraken,” vertelde Turan in een interview aan Nasıl Bir Ekonomi.

Rivaal 

Een Turkse rechtbank veroordeelde İmamoğlu, een populaire rivaal van president Recep Tayyip Erdoğan, op 14 december tot twee jaar en zeven maanden gevangenisstraf op beschuldiging van “belediging” van 11 leden van de Hoge Verkiezingsraad (YSK) van Turkije.

De rechtbank legde İmamoğlu ook een politiek verbod op, dat voor toepassing door een hof van beroep moet worden bevestigd.

Turan zei dat het verlagen van de inflatie de eerste prioriteit voor de regering moet zijn.

Turan zei ook dat het minimumloon moet worden aangepast om te voorkomen dat werknemers worden verpletterd door de inflatie.

Anderzijds, aldus Turan, zolang de stijging van de inflatie niet kan worden gestopt, daalt de koopkracht van werknemers waardoor de stijging van het minimumloon onbeduidend wordt.

In november meldde het Turks Statistisch Instituut (TÜİK) een inflatie van 84,39 op jaarbasis, terwijl de onafhankelijke inflatiegroep ENAG het cijfer op 170,70 procent schatte.

Bron: Turkse media