De Deense Volkspartij (DPP), een nationalistisch-conservatieve partij in Denemarken, heeft de Turkse club Vatanspor op de vingers getikt wegens de verkoop van Döner Kebab in een stadion in Aarhus, de op een na grootste stad van het land, zo heeft het dagblad Milliyet gemeld.

“Traditioneel worden in Deense stadions varkensworsten verkocht. Dit zou de samenleving desintegreren,” zei Pia Kjaersgaard, de leider van de partij.

Het “dönerconflict” begon toen Vatanspor, een club opgericht door Turken in Denemarken, het opnam tegen de Super League-ploeg Aarhus AGF in de Deense beker. De wedstrijd wordt gespeeld op 1 september.

Het stadion waar Vatanspor zijn wedstrijden speelde was te klein om de fans van AGF te ontvangen, dus zei Aarhus bij wijze van gunst: “Vatanspor kan ons Ceres Park Stadion gebruiken als het stadion van de thuisploeg.”

Dit was het moment waarop de “döner-discussie” begon toen Vatanspor haar fans vertelde dat het café op de A-tribune van het stadion döner kebab en gehaktballen zou verkopen aan fans voor de wedstrijd.

Kjaersgaard vond het besluit “onaanvaardbaar” en verklaarde: “Een parallelle samenleving waarin mensen elkaars maaltijden niet kunnen eten, zou de sociale integratie zeker schaden.”

Dit accepteren zou betekenen dat men “door de knieën gaat” voor de Turkse club, voegde Kjaersgaard eraan toe.

Het Turkse elftal nodigde de partijleider vervolgens met een amusante uitnodiging uit voor de wedstrijd.

Volgens het dagblad garandeerden officials van de Turkse club “dat zij in het stadion door een imam zou worden verwelkomd.”

In eerste instantie weigerde Kjaersgaard de uitnodiging, maar ze veranderde later van gedachten.

“Ik besefte dat ik zo’n evenement niet wil missen. Ze hebben me uitgenodigd en zullen me verwelkomen”, zei ze.

“Het worden een paar vreugdevolle uren, en ik kijk ernaar uit om met deze mensen in debat te gaan.”

De DPP is een politieke partij die in 1995 is opgericht. De ideologie van de partij wordt omschreven als nationaal-conservatief, sociaal-conservatief en rechts-populistisch.

Doner kebab is een gerecht waarbij het vlees wordt gegaard op een verticale rotisserie. De verticale rotisserie werd uitgevonden in het 19e-eeuwse Ottomaanse Rijk, en gerechten zoals Arabische shawarma, Griekse gyros, Canadese donair, en Mexicaanse al pastor zijn hiervan afgeleid.

Vatanspor werd opgericht in 1989 en is een club uit Brabrand, Aarhus, Denemarken, die uitkomt in de Jutland Series, het zesde echelon van de Deense voetbalcompetitie.

Bron: Hürriyet