Een Fins parlementslid heeft opgeroepen tot een boycot van Turkse kebab, vakanties en auto’s, nu Turkije erop blijft aandringen dat Finland en Zweden geen NAVO-lidmaatschap krijgen tenzij zij hun steun aan groepen die Ankara als terroristen beschouwt, stopzetten.

In een verklaring aan de media eerder deze week drong het Finse parlementslid Mikko Karna er bij de “burgers op aan Turkse vakantiereizen, Turkse kebabrestaurants en auto’s van Turkse makelij te boycotten totdat Turkije zijn goedkeuring heeft gegeven aan het NAVO-lidmaatschap van Finland”.

De afgelopen week heeft Turkije herhaaldelijk geweigerd zijn goedkeuring te hechten aan het verzoek van Zweden en Finland om toe te treden tot het NAVO-bondgenootschap, terwijl Rusland dreigde de twee landen als doelwit te nemen in het kader van zijn huidige invasie en militaire offensief in Oekraïne.

Om de goedkeuring van Ankara te krijgen, zo benadrukt Erdogan, moeten zowel Stockholm als Helsinki eerst hun steun aan en financiering van de milities in Syrië – de Volksbeschermingseenheden (YPG) en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) – en hun autonome bestuur aldaar intrekken.

De twee naties moeten ook afrekenen met terreurbanden en elementen binnen hun grenzen, en het uitvoerverbod op orders voor de Turkse defensie-industrie opheffen.

Terreur

Turkije beschouwt met name de steun aan de terroristische PKK als steun aan het terrorisme, en beschouwt dit als een kwestie van nationale veiligheid.

“Turkijes beledigingen zijn natuurlijk Erdogan’s koude machtsspel, en ik ben er absoluut van overtuigd dat Finland en Zweden in Turkije zonder problemen in de NAVO zullen worden opgenomen,” verklaarde Karna.

Maar ondertussen, zei hij, zou Finland tegen Ankara kunnen protesteren “door Turkse vakantiereizen over te slaan, Turkse kebab te weigeren, en … auto’s van Turkse makelij te kopen die verschillende bekende merken hebben”.

Voor het geval dat Finse burgers gehoor geven aan Karna’s oproep om kebab te eten, staat hij echter toe dat “het nog steeds de moeite waard is om kebab te eten die door de Koerden is gemaakt.”

Dit is niet de eerste keer dat het parlementslid zich publiekelijk verzet tegen Turkije en haar beleid op het wereldtoneel, aangezien hij met name haar militaire operatie tegen de Koerdische milities in Syrië in oktober 2019 veroordeelde.

Hij veroordeelde Spanje ook als een “fascistische, francoïstische staat, die onmiddellijk door de EU moet worden gesanctioneerd” vanwege zijn steun voor de operatie, en verklaarde zijn steun voor de Catalanen.

Bron: Turkse media