De berichten in de regeringsgezinde kranten Star, Akşam en Güneş dat er een complot was om de dochter van president Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, te vermoorden, waren volgens de openbare aanklagers zeven jaar na het incident verzonnen.

Beweringen in februari 2015, gepubliceerd in de regeringsgezinde kranten Star, Akşam en Güneş, dat er een complot was om de dochter van president Recep Tayyip Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, te vermoorden, waren volgens het dagblad Sözcü verzonnen.

De berichten werden gebruikt om een onderzoek in te stellen naar het parlementslid Umut Oran van de belangrijkste oppositiepartij, journalist Emre Uslu en het anonieme Twitter-fenomeen Fuat Avni, die via Twitter DM zouden hebben gecommuniceerd over het moordcomplot.

Toen bleek dat de beschuldigingen vals waren, liet het openbaar ministerie de aanklacht vallen.

Volgens berichtgeving van dagblad Sözcü zei het openbaar ministerie dat het de informatie in de krantenberichten niet kon verifiëren en dat de gepubliceerde dialogen nep waren.

“Het is duidelijk dat het nieuws dat is gepubliceerd met de titel ‘Moord op Sümeyye Erdoğan’ en de Twitter-correspondentie die in de nieuwsinhoud is opgenomen, niet de waarheid weerspiegelen,” zei het openbaar ministerie.

Oran noemde het incident “de grootste, meest afschuwelijke en verachtelijke lastercampagne die ooit in de Turkse politiek heeft plaatsgevonden” en zei dat het de Turkse geschiedenis in zou gaan als een zwarte dag.

Bron: Turkse media