Liefdesverhaal van Atatürk en Bulgaars meisje wordt verfilmd

Het liefdesverhaal van Atatürk en een Bulgaars meisje, dat een onuitwisbare stempel op zijn leven zou hebben gedrukt, zal aan het publiek worden verteld in een film die in oktober 2023 zal worden uitgebracht.

De film “Dimitrina” zal gaan over de kortstondige liefdesrelatie tussen Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, en Dimitrina Kovatsjeva, de tweede dochter van de Bulgaarse generaal Stilian Kovatsjev, in de vroege jaren 1900.

De film zal worden opgenomen door Fikri Harika, een in Turkije gevestigd bedrijf dat met hun vorige productie, “Dilberay“, een aanzienlijk succes aan de kassa’s oogstte.

“Wij streven ernaar werken te produceren die een stempel drukken op de filmsector. We zijn aan de slag gegaan om dit doel te bereiken en het publiek samen te brengen met een Atatürk-film die ze altijd al hebben willen zien,” aldus Özgür Tari, de oprichter van Fikri Harika.

Atatürks kennismaking met Kovacheva begint met zijn aanstelling in Sofia als militair attaché in 1913.

De 32-jarige Ottomaanse officier ontmoet Kovacheva tijdens een bijeenkomst in de Bulgaarse hoofdstad.

Volgens de verhalen voelde Atatürk zich vanaf hun eerste ontmoeting sterk aangetrokken tot Dimitrina Kovacheva, en met toestemming van haar vader begon hij met haar uit te gaan.

De twee brachten samen tijd door op lange wandelingen in de natuur of als gasten bij andere sociale evenementen.

Na een tijdje nodigde Atatürk Dimitrina’s vader uit voor een kop koffie en vroeg om de hand van zijn dochter.

De generaal was echter niet zo gecharmeerd van dit huwelijk en ook de politieke ontwikkelingen in Europa belemmerden de relatie tussen het jonge duo.

In 1914 nam het Ottomaanse Rijk deel aan de Eerste Wereldoorlog en in 1915 kreeg Atatürk, toen luitenant-kolonel, het bevel terug te keren naar Istanbul.

Zo eindigde deze liefdesgeschiedenis op een ongewenste manier.

Tegenwoordig wordt door historici algemeen aanvaard dat Atatürk zei: “Ik heb mijn jeugd in Bulgarije achtergelaten”, zelfs jaren na zijn onvoltooide liefdesaffaire.

Bron: Hürriyet