Turkije heeft de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gevraagd de Turkse maffiabaas Sedat Peker aan te houden en te repatriëren.

Vorig jaar deelde Peker verschillende video’s over vermeende illegale handelingen van politici van de regeringscoalitie, in het bijzonder van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Turkije heeft de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verzocht de Turkse maffiabaas Sedat Peker in hechtenis te nemen en te repatriëren.

Het Turkse ministerie van Justitie heeft de desbetreffende kennisgeving aan de VAE gezonden, meldde het door de staat gecontroleerde Anadolu Agency op 23 februari.

Op 1 februari had Interpol een opsporingsbevel met een rode aantekening uitgevaardigd voor Peker in 194 landen.

Peker, die Turkije begin 2020 ontvluchtte, heeft tot nu toe verschillende video’s op YouTube gezet die vol staan met bombastische beschuldigingen aan het adres van Turkse regeringsfunctionarissen.

In juni 2021 zei de maffiabaas dat ambtenaren van de VAE hem waarschuwden de video’s niet te delen vanwege de hoge veiligheidsrisico’s.

Daarna bleef Peker zijn sensationele beweringen via Twitter doen. Sinds 24 november 2021 heeft Peker echter niet meer getwitterd.

Youtube

De maffiabaas is in juni vorig jaar gestopt met het publiceren van video’s op YouTube nadat ambtenaren van de VAE hem voor verhoor hadden meegenomen.

Het verzoek komt op een moment dat Ankara en Abu Dhabi hebben geprobeerd om de gespannen bilaterale banden te verzoenen.

De betrekkingen tussen Turkije en de VAE werden ernstig beïnvloed na een door Saoedi-Arabië geleide blokkade van Arabische naties, waaronder de VAE, tegen Qatar, die duurde van medio 2017 tot begin vorig jaar. Doha is een van Ankara’s nauwste bondgenoten.

De VAE en Turkije steunden tegengestelde partijen in het Libische conflict, waar sinds oktober 2020 een broos staakt-het-vuren van kracht is.

De krooprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, bracht vorige maand een bezoek aan Ankara. Het was zijn eerste officiële reis naar Turkije sinds 2012 en het bezoek op het hoogste niveau van een Emiratieke functionaris in de afgelopen jaren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de kroonprins hielden toezicht op de ondertekening van verschillende investerings- en samenwerkingsovereenkomsten op 24 november vorig jaar.

Erdoğan bracht op 14 februari voor het eerst in bijna tien jaar een bezoek aan de VAE om de betrekkingen nieuw leven in te blazen.

Bron: Turkse media