Turkije heeft 16 provincies gesloten voor nieuwe aankomsten van buitenlandse inwoners, waaronder vluchtelingen, en zal Syriërs uit districten waar zij meer dan 25% van de bevolking uitmaken, overplaatsen, bevestigde een hoge Turkse ambtenaar.

Sinds afgelopen zomer, toen in grote steden als Istanbul en Ankara een reeks incidenten met geweld tussen gemeenschappen plaatsvond waarbij Syrische bedrijven en vluchtelingen werden aangevallen, zijn de spanningen opgelopen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft het voortouw genomen in haar anti-Syrische retoriek.

CHP-leider Kemal Kilicdaroglu beloofde, ondanks zijn links-liberale politieke stellingname, dat hij Syriërs naar hun land zou terugsturen als hij in 2023 tot president zou worden verkozen.

3,7 miljoen vluchtelingen

Turkije herbergt momenteel 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen en 1,7 miljoen buitenlanders te midden van een valutacrisis.

Als onderdeel van maatregelen om de spanningen in het land te verminderen, heeft de regering besloten een einde te maken aan wat zij de “gettovorming” van wijken door buitenlanders noemt.

Het aantal buitenlanders zou niet meer dan 25 procent van de totale bevolking in een wijk mogen bedragen.

In overeenstemming daarmee hebben 16 provincies, waaronder Istanbul, Bursa, Ankara, Antalya, Izmir en Hatay, waar de Syrische bevolking bijzonder groot is, reeds de afgifte van verblijfsvergunningen voor nieuw aangekomen buitenlanders stopgezet.

De regering heeft ook de inontvangstneming van aanvragen voor verblijfsvergunningen voor alle soorten buitenlanders stopgezet in 800 wijken in 52 provincies, waaronder Fatih in Istanbul, waar de Arabische en Afghaanse bevolking zeer talrijk is.

De Turkse immigratiedienst vertelde de media vorige week dat de wijk Altindag in Ankara is gebruikt als kavel voor de herhuisvesting van Syriërs.

Boze buurtbewoners plunderden en vielen er vorig jaar Syrische huizen en bedrijven aan toen twee Syriërs een Turkse burger doodden over een geschil dat op straat was uitgebroken.

“Meer dan 4.500 Syriërs zijn overgeplaatst naar andere woonwijken, terwijl 309 verlaten gebouwen zijn gesloopt en 177 bedrijven zijn gesloten”, aldus de autoriteit tegen de media.

Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei afgelopen weekend dat een nieuwe golf Syrische vluchtelingen vanuit Damascus aan de grenzen van Turkije aankomt.

“De meeste Syriërs komen uit de buurt van Damascus vanwege de economische crisis daar,” zei hij.

“Ze willen graag via Turkije naar het Westen.”

Soylu zei dat Turkije deze Syriërs anders behandelt dan anderen, omdat Ankara ze niet als vluchtelingen classificeert omdat ze hun huis om economische redenen hebben verlaten.

“Ze worden direct in kampen opgenomen en zullen worden teruggestuurd”, voegde hij eraan toe.

Soylu onthulde ook dat meer dan 193.000 Syriërs de Turkse nationaliteit hebben verkregen tot begin 2022. “Meer dan 700.000 Syrische kinderen zijn in Turkije geboren”, zei hij.

Bron: Turkse media