Ten minste 15 mensen werden gedood in de provincie Gaziantep en 20 anderen in de provincie Mardin bij afzonderlijke incidenten.

Minstens 35 mensen zijn om het leven gekomen bij verschillende incidenten in het zuidoosten van Turkije toen voertuigen op hulpverleners inreden die bezig waren met eerdere ongevallen, aldus de autoriteiten.

De ongevallen van zaterdag gebeurden in het zuiden van Turkije op 250 km van elkaar.

Het eerste gebeurde op de snelweg tussen Gaziantep en Nizip toen een passagiersbus in botsing kwam met hulpdiensten die hadden gereageerd op een ongeval in de zuidoostelijke provincie Mardin, ten westen van Derik.

Drie brandweerlieden, twee paramedici en twee journalisten behoorden tot de 15 doden op de snelweg tussen Gaziantep en Nizip, schreef minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu in een tweet. De andere acht doden vielen in de bus, voegde hij eraan toe.

Twintig andere mensen raakten gewond en werden behandeld, zei de regionale gouverneur Davut Gul op zaterdag.

“Rond 10:45 vanmorgen verongelukte hier een passagiersbus,” zei Gul, sprekend vanaf de plaats van het ongeluk op de weg ten oosten van Gaziantep.

“Terwijl de brandweer, medische teams en andere collega’s op het ongeval reageerden, verongelukte 200 meter [219 yards] daarachter een andere bus. De tweede bus gleed naar deze plek en raakte de eerste hulpverleners en de gewonden op de grond.”

Het Turkse persbureau Ilhas zei dat twee van zijn journalisten omkwamen nadat ze aan de kant waren gegaan om de slachtoffers van het eerste ongeluk te helpen, waarbij een auto van de snelweg raakte en van een talud afgleed.

Televisiebeelden toonden een ambulance met zware schade aan de achterkant, terwijl de bus op zijn kant langs de snelweg lag.

Los daarvan raakte een vrachtwagen een terrein in het district Derik in Mardin, waar de eerste hulpverleners bezig waren met een ander ongeval.

Minstens 19 mensen werden gedood en bijna 30 gewond nadat een vrachtwagenchauffeur op voetgangers botste in Derik in de provincie Mardin, schreef minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op Twitter, waarmee hij een eerder tolcijfer van 16 bijwerkte.

Het ongeval in Derik in de provincie Mardin “gebeurde nadat de remmen van een vrachtwagen het begaven, die op een menigte inreed”, schreef Koca. Nog eens 26 mensen raakten gewond, zes van hen ernstig, voegde hij eraan toe.

Turkse media deelden beelden van een chauffeur die de controle over zijn vrachtwagen verloor en vervolgens in de richting van nabijgelegen voertuigen en voetgangers schoot toen die probeerden te vluchten.

Sprekend vanaf de plaats van het ongeval, zei Soylu dat 20 mensen gedood werden en 26 gewond. Een politieagent was onder de slachtoffers, en twee chauffeurs werden aangehouden terwijl een onderzoek werd gestart, zei hij.

Het officiële Turkse Anadolu Agency zei dat kort daarvoor op dezelfde plaats een ongeval met drie voertuigen had plaatsgevonden en dat de hulpdiensten al ter plaatse waren toen de vrachtwagen zich in de menigte boorde.

Turkije heeft een slechte reputatie op het gebied van verkeersveiligheid. Volgens de regering kwamen vorig jaar zo’n 5.362 mensen om bij verkeersongevallen.

Bron: Turkse media