Nu Turkse burgers steeds vaker geen Schengenvisa voor de Europese Unie krijgen, heeft de toeristische sector van het land hieronder te lijden, met reisbureaus die klagen over annuleringen van reizen naar Europa.

De Turkse touroperators en reisbureaus zijn getroffen door de toenemende weigering van Schengenvisa, waardoor Turkse toeristen gedwongen zijn hun reis naar Europa af te zeggen.

“Bijna 40 reizen die we verkochten zijn vorige maand geannuleerd en we hebben 1.500 klanten die hierdoor getroffen zijn,” zei Alper Dağdeviren, een vertegenwoordiger van een reisbureau.

In juli legde een Turkse wetgever aan de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) een verslag voor over de toenemende moeilijkheden die Turkse burgers ondervinden om een visum te krijgen van een land van de Europese Unie.

In het verslag wordt erop gewezen dat het percentage weigeringen voor Turken die een Schengenvisum aanvragen, is gestegen van slechts 4% in 2014 tot 12,7% in 2020.

Volgens Turkse media, die details over de ontwikkeling hebben vrijgegeven, heeft Turkije bij de PACE bezwaar aangetekend tegen het “misbruik van het Schengenvisumsysteem” door de lidstaten.

Grote aantal aanvragen

Dağdeviren zegt dat de consulaten van de landen van de Europese Unie visumaanvragen hebben vertraagd vanwege het grote aantal aanvragen.

“Er is een vooroordeel tegen Turkse burgers. Het is zeker gemakkelijker om een visum te krijgen als je papierwerk in orde is en als je minstens één keer in het buitenland hebt gereisd,” vertelde hij donderdag aan Demirören News Agency (DHA).

Hasan Yetik, een andere vertegenwoordiger van het reisbureau, zegt dat ze meer vertragingen hebben gezien bij visumafspraken.

“In het verleden werden visa geweigerd voor gemiddeld twee van de 100 klanten, maar nu zijn dat er soms wel 30. Onze rondreizen gaan door, maar we lijden financieel verlies,” zei Yetik.

Hij zei dat de oorzaak van de weigeringen onduidelijk was. “We hadden bijvoorbeeld onlangs een klant voor een rondreis door Hongarije, een arts die vaak naar het buitenland reist. Haar aanvraag werd afgewezen omdat ze niet overtuigd was van haar papierwerk. Ik weet niet wat ze nog meer kon doen om een visum te krijgen. Zulke gevallen komen nu vaker voor,” zei hij.

Seda Yıldırım, die in de toeristische sector werkt, was een van degenen aan wie een visum werd geweigerd. Zij was van plan op vakantie te gaan naar de Griekse eilanden.

“Ik betaalde 150 euro en wachtte 45 minuten en onderging een langdurige aanvraagprocedure. Een week later vertelden ze me dat mijn aanvraag was afgewezen. Blijkbaar geloofden ze niet dat ik naar Turkije zou terugkeren. Ik wilde alleen maar een korte vakantie hebben,” klaagde zij.

In maart 2016 ondertekenden Ankara en Brussel een overeenkomst om het aantal migranten dat de gevaarlijke Egeïsche Zeeroute naar Europa neemt, te verminderen en een oplossing te vinden voor de toestroom van migranten die op weg zijn naar EU-landen.

Volgens de overeenkomst werd Turkije in totaal 6 miljard euro (7,30 miljard dollar) aan financiële hulp beloofd. Het was de bedoeling dat het geld in twee fasen aan het land zou worden gegeven en door de Turkse regering zou worden gebruikt om projecten voor Syrische migranten te financieren.

Visumvrijheid voor Turkse burgers maakte ook deel uit van de overeenkomst. Bovendien zou de douane-unie tussen de EU en Turkije worden geactualiseerd.

In ruil voor deze beloften nam Turkije de taak op zich om migratie via de Egeïsche Zee te ontmoedigen door strengere maatregelen te nemen tegen mensensmokkelaars en de omstandigheden van Syrische migranten die in Turkije wonen te verbeteren.

Ondanks zijn aanzienlijke inspanningen om de migratie een halt toe te roepen, heeft Turkije er herhaaldelijk op gewezen dat de EU haar in het akkoord aangegane verbintenissen niet volledig is nagekomen en de internationale gemeenschap bekritiseerd voor haar onverschilligheid ten aanzien van de migrantencrisis.

Bron: Sabah