Een incident op de Vrijdagmarkt zet de spanningen tussen de gemeenschappen in Gent op scherp.

In de marge van een betoging voor meer vrouwenrechten, liet de politie een PKK-vlag opbergen, nadat er ruzie dreigde met een andere groep.

Het PKK-incident dateert van vorige woensdag, toen een mars voor vrouwenrechten op 8 maart door de binnenstad trok.

“Het incident vond plaats op de Vrijdagsmarkt, nog voor de mars begon”, zegt een van de deelneemsters. Het gaat om een vrouw die al meer dan twintig jaar in Gent woont. Omdat ze bang is voor represailles, wil ze haar naam niet in de media.

De vrouw wou naar eigen zeggen met een nationale vlag steun betuigen aan lotgenoten in Syrië, Irak en Iran. “Iemand van een groepje van meer dan tien mannen, kwam op me af en zei dat hij mijn vlag zou afnemen.” De vrouw weigerde, waarna de politie haar vroeg om de vlag toch op te bergen.

De politie bevestigt. “Wij hebben inderdaad aan die vrouw gevraagd de vlag niet op de betoging te tonen”, zegt een woordvoerder.

“Gezien de gevoeligheden, had de vlag voor een escalatie kunnen zorgen. Bovendien ging de mars over vrouwenrechten en niet over politiek.”

Het PKK-conflict borrelt wel vaker op in Gent en in Vlaanderen. In Turkije woedt al lang een conflict met de terreurbeweging PKK. Die voert een terreurstrijd, maar wordt door Turkije als een terroristische organisatie beschouwd. De PKK staat ook op de terreurlijst van de Europese Unie.

De vrouw wijst dan weer naar de Grijze Wolven. Dat is een nationalistische groep uit Turkije, waarvan symbolen ook in Gent regelmatig opduiken. De groep mannen waren aanhangers, zegt ze. “De hele betoging lang mochten die mannen ons blijven volgen.”

Ze zegt ontgoocheld te zijn in de reactie van de politie. “Waarom verbieden ze me om deze vlag te tonen? We zijn hier toch in het vrije Europa en niet in Istanbul? Het was heel intimiderend. Ik slaap er een week later nog altijd niet van.”

Op 21 maart viert deze groepering een volksfeest in De Centrale. Maar de angst zit erin. “Wij hebben besloten om niet te provoceren en bijvoorbeeld niet te dansen met en rond deze vlag”, zegt de vrouw.

Bron: Vlaamse media