Het Turkse Togg brengt zijn eerste elektrische auto naar Nederland. Daarbij maakt het merk de eerste definitieve specificaties van zijn elektrische SUV bekend én het hangt een naam aan de auto: Togg T10X.

Togg werkt al maanden druk aan zijn eerste auto’s. Het Turkse merk heeft al diverse modellen laten zien en nu wordt hun eerste elektrische auto een stuk concreter. De elektrische SUV die voorheen simpelweg werd aangeduid als ‘C-SUV’ heeft een naam: T10X.

De Togg T10X is een elektrische SUV waarmee het nationale automerk van Turkije zijn pijlen richt op elektrische auto’s als de Volkswagen ID4.

Maak overigens niet de vergissing de T10X aan te duiden als ‘auto’. Het merk omschrijft de T10X namelijk nadrukkelijk als ‘smart device’.

De Togg T10X komt aanvankelijk als achterwielaandrijver op de markt. Die heeft een 218 pk sterke elektromotor op de achteras en put zijn levenslust uit een 52,4-kWh accu. Daaruit perst de T10X een elektrisch rijbereik van 314 WLTP-kilometers.

Het hoger gepositioneerde uitrustingsniveau V2 is behalve met een 52,4-kWh accu ook verkrijgbaar met een groter batterijpakket. Dat levert de SUV een actieradius op van 523 kilometer.

Nederland

De Togg T10X komt in april dit jaar op de markt in thuisland Turkije, maar gaat tevens de grens over. Eind 2024 gaan de eerste modellen naar West-Europese landen, waaronder Nederland.

Het ontwerp van de T10X is voortgekomen uit een samenwerking tussen de designstudio van Togg en niemand minder dan Pininfarina. Leuk weetje: in onder meer de grille en de lichtmetalen wielen zie je vormen die op tulpen moeten lijken.

Uitrusting Togg 

De Togg T10X heeft in Turkije een minimumprijs van 953.000 Turkse lira. Omgerekend zo’n €47.500.

De hoger geposotioneerde V2-modellen hebben onder meer 19-inch lichtmetalen wielen, grijze dakrails, grijze raamomlijstingen en mistlampen voor. Kunstlederen bekleding (zwart of crèmekleur), elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen met geheugenfunctie én verwarmde zitplekken achterin maken tevens deel uit van de V2-uitrusting.

Hetzelfde geldt voor sfeerverlichting. De V2 is verder verkrijgbaar met een automatisch bedienbare achterklep, voorruitverwarming en adaptieve cruisecontrol met stop & go.

Voorbestellingen

Togg, de eerste inheemse fabrikant van elektrische auto’s in Turkije, ontving 7.734 online voorbestellingen in de eerste vier uur na de opening van de boekingen op 16 maart.

Pre-orders voor de TOGG T10X zullen online worden aangenomen van 16 tot 27 maart, terwijl de leveringen eind maart zullen beginnen, aldus het bedrijf.

Een loting zal worden gehouden om te bepalen wie later dit jaar in totaal 12.000 elektrische T10X-auto’s zal ontvangen.

“Meer dan een bedankje… In de eerste vier uur van het pre-order proces, dat doorloopt tot 27 maart, hebben 7.734 van onze gebruikers een Togg T10X besteld. Bedankt voor jullie vertrouwen in ons. Dit is onze trots”, aldus het bedrijf via een Twitter-bericht.

De pre-orders voor Togg komen tussen 16 en 27 maart binnen op de applicatie van Trumore. Degenen die 60.000 lira (ongeveer 3.200 dollar) betalen, kunnen deelnemen aan een loterij die zal beslissen wie de toekomstige eigenaren worden van de 20.000 auto’s die tot het einde van het jaar zullen worden geproduceerd.

Na de voorbestellingsperiode zal de digitale trekking op 28 maart in aanwezigheid van een notaris plaatsvinden.

De prijs van het standaardmodel T10X zal variëren van 953.000 Turkse lire (ongeveer 50.200 dollar) tot 1,05 miljoen lira (ongeveer 55.600 dollar), terwijl het langetermijnmodel een prijs heeft van 1,215 miljoen lira (ongeveer 64.000 dollar), maakte het bedrijf op 14 maart bekend.

Bron: Hürriyet