De brand die uitbrak in het voertuig waarin de familie van Edirne naar Çanakkale reisde, werd na tussenkomst van de brandweer geblust.

In de motor van de door Vedat Kahraman bestuurde auto brak om onbekende reden brand uit.

De bestuurder, die de vlammen onderweg opmerkte, zette zijn auto aan de kant van de weg op de snelweg Gelibolu en maakte zich met zijn vrouw en zoon uit de voeten.

Nadat de situatie was gemeld bij 112, werden politie, gendarmerie, brandweer en gezondheidsteams ter plaatse gestuurd.

Het gezin ontsnapte ongedeerd

De brand werd geblust met tussenkomst van de brandweerteams van de gemeente Gelibolu, de familie ontsnapte ongedeerd, de auto werd onbruikbaar.

De weg werd enige tijd voor het verkeer afgesloten en nadat de werkzaamheden waren voltooid, werd hij voor het verkeer geopend.

Naar verluidt waren Kahraman en zijn gezin enige tijd geleden Turkije binnengekomen en waren zij op weg naar Çanakkale via Edirne.

Hoe ontstaat een autobrand?

Auto’s kunnen om verschillende redenen in brand komen te staan. Veel brandschades ontstaan door vandalisme, maar de brand kan ook ontstaan na een aanrijding of door slecht onderhoud.

Auto’s die niet worden onderhouden, kunnen eerder in brand vliegen. Defecte onderdelen, lekkende afdichtingen en kapotte bedradingen kunnen zorgen voor brand.

Wanneer de motor een slechte pakking heeft, kunnen er gevaarlijke vloeistoffen lekken.

Onderdelen in de auto kunnen oververhit raken en zorgen voor brand. Denk hierbij aan de motor en de katalysatoren.

De motor zelf zal niet snel voor brand zorgen, maar wanneer deze oververhit raakt, kan deze zorgen voor verhitte vloeistoffen. Denk hierbij aan motorolie en koelvloeistof.

Voorheen werden modellen van Tesla gezien als hele veilige auto’s, maar daar wordt nu wel eens anders over gedacht. De accu’s van elektrische of hybride auto’s, kunnen bij een aanrijding in brand vliegen, waardoor de complete auto uit kan branden.

Daarnaast kunnen lekkende vloeistoffen in combinatie met een beschadigde accu, voor brand zorgen.

Autobrand voorkomen?

Autobranden kunnen zoals aangegeven ontstaan door slecht onderhoud. Deze brand zijn eenvoudig te voorkomen door de auto goed te onderhouden. Laat de auto daarom bijvoorbeeld na iedere 15.000 tot 30.000 kilometer preventief onderhouden.

Bron: TRT haber