Wiskundeleraar Turgay Akgün en zijn vrouw Ayça poseren voor een foto terwijl ze hun Togg T10X in ontvangst nemen, in de provincie Elazığ, oostelijk Türkiye, 30 april 2023. (DHA Foto)

De fabrikant van Turkijes eerste in eigen land ontwikkelde auto is officieel begonnen met de langverwachte leveringen, nu de eerste partij auto’s naar hun eigenaren in het hele land is verscheept.

Togg is in oktober vorig jaar begonnen met de massaproductie van zijn T10X, een SUV uit het C-segment.

De eerste auto’s zijn eerder in april in de wagenparken van de Turkse ministeries terechtgekomen en vervangen langzaam de openbare voorraden van voornamelijk traditionele westerse merken.

In het weekend begon Togg met de levering van de eerste partij T10X’s aan de kopers die eind maart via een digitale loting waren geselecteerd.

Bijna 180.000 mensen plaatsten in slechts 21 dagen tijd voorbestellingen voor de auto. De vraag zette de autofabrikant ertoe aan het aantal eenheden te verhogen en is nu van plan dit jaar 20.000 voertuigen te leveren, tegenover de oorspronkelijk geplande 12.000.

Op video’s op sociale media was te zien hoe auto’s zondag vanuit Togg’s fabriek in de stad Gemlik in de noordwestelijke provincie Bursa werden vervoerd voordat ze werden afgeleverd op het adres van de eerste eigenaren in steden in heel Turkije.

Grijze kleur

Wiskundeleraar Turgay Akgün en zijn vrouw Ayça uit de oostelijke provincie Elazığ behoorden tot de eersten die hun T10X kregen, met een grijze kleur die is geïnspireerd op de grijze pracht van de Kula, die de miljoenen jaren geschiedenis van de aarde in zich draagt met natuurlijke kenmerken, rotsen en valleien.

“Togg is veel meer dan een auto. Onze mensen, onze ingenieurs, hebben dit gedaan. Wij feliciteren alle Togg-medewerkers die dag en nacht werken uit de grond van ons hart en bedanken hen,” aldus Akgün.

“Het is een product dat onze cultuur en waarden volledig weerspiegelt. Het heeft een geweldig rijgedrag en comfort,” voegde hij eraan toe.

Togg CEO Gürcan Karakaş zei vorige week dat de autofabrikant verwacht ongeveer 1.000 voertuigen af te leveren in mei.

President Recep Tayyip Erdoğan wil al lang een lang gekoesterde droom in vervulling doen gaan, namelijk de eerste nationale auto van Turkije bouwen, als onderdeel van zijn visie om van Turkije een economische grootmacht te maken.

Opties

De T10X zal aanvankelijk worden verkocht met één motortype en twee accu-opties. Het model zal beschikken over accupakketten met een capaciteit van 52,4 en 88,5 kilowattuur, met een bereik van respectievelijk 314 en 523 kilometer.

De batterijen van de Togg T10X kunnen bij snellaadstations in minder dan 28 minuten van 20% tot 80% worden opgeladen.

Naast de SUV zal Togg tegen 2030 nog vier andere modellen produceren – een sedan, C-hatchback, B-SUV en B-MPV. De sedan zal volgen op de massaproductie van de SUV.

De huidige productiecapaciteit bedraagt ongeveer 100.000 voertuigen per jaar, wat naar verwachting zal oplopen tot 175.000 zodra de Togg-fabriek haar volledige capaciteit heeft bereikt.

Erdoğan zei vorige week dat dit jaar ongeveer 28.000 eenheden zouden worden geproduceerd en voegde eraan toe dat het merk ernaar streeft tegen 2030 1 miljoen voertuigen in de vijf segmenten te produceren.

De president zei dat Togg vanaf 2025 zal worden geëxporteerd, terwijl de eerste productie zal worden afgestemd op de binnenlandse markt.

Bron: Sabah