De Nationale Inlichtingen Organisatie (MİT) heeft een hooggeplaatst PKK lid “geneutraliseerd” verklaarde de militaire inlichtingen manager van de organisatie tijdens een operatie in het noorden van Syrië.

De MİT ontdekte dat Sabri Abdullah, codenaam Mazlum Karamok, acties organiseerde tegen Turkse soldaten en leiding gaf aan activiteiten zoals het verzamelen van inlichtingen en het plannen van gewapende acties tegen Turkije. Hij werd vervolgens opgenomen in de doellijst van het agentschap.

Abdullah, gewond geraakt in een operatie van de MİT in 2018, werd aangesteld als hoofd van “de militaire beveiligingseenheid” van de Syrische aftakking van de organisatie, YPG, meldden lokale media.

De terrorist werd tijdens de follow-up onthuld om de activiteiten van het plannen en organiseren van acties in de grootstedelijke steden van het land te beheren.

Na zijn bezoek aan het Ayn al-Arab district in het noorden van Syrië om de organisatie te ontmoeten werd hij geneutraliseerd door de MİT.

Abdullah sloot zich in 2010 aan bij de organisatie en kwam eerder illegaal Turkije binnen om informatie te verzamelen en maakte gezamenlijke actieplannen met PKK-leden in de landelijke gebieden van het land, aldus veiligheidsbronnen in de lokale media.

Het Turkse leger lanceerde een trio van operaties – Eufraatschild (2016), Olijftak (2018) en Vredeslente (2019) – over de grens van het land in Noord-Syrië om “de vorming van een terreurcorridor te voorkomen en de vreedzame vestiging van bewoners mogelijk te maken.”

De PKK, die door Turkije, de VS en de Europese Unie als een terroristische organisatie is aangemerkt, is gedurende haar meer dan 35-jarige terreurcampagne verantwoordelijk geweest voor de dood van ten minste 40.000 mensen, onder wie vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Bron: Hürriyet