Het mineraalwatermerk van de Turkse Rode Halve Maan bevat arsenicum: Rapport

Supermarktketen Migros heeft in 2019 grote hoeveelheden arsenicum ontdekt in het mineraalwatermerk “Kızılay Maden Suyu” van de Turkse Rode Halve Maan (“Kızılay”), zo meldt dagblad BirGün, een van de laatste kritische oppositiekranten in het land.

De krant onthulde ook de onhygiënische beelden van de zwembaden waar mineraalwater wordt opgeslagen in de fabriek van Kızılay.

In 2019 ontdekte supermarktketen Migros hoge arsenicumgehaltes in het mineraalwater dat werd gekocht van de fabriek van de Turkse Rode Halve Maan (“Kızılay”) in de provincie Afyon, volgens berichtgeving van de krant BirGün.

Kleine hoeveelheden arseen kunnen op de lange termijn huidveranderingen veroorzaken. Ook kan er bloedarmoede optreden en soms komen tintelingen in de ledematen voor. Bij langdurige blootstelling kan longkanker en huidkanker optreden.

Uit de laboratoriumanalyse bleek dat het arseengehalte in het mineraalwater twee keer zo hoog was als de grenswaarde en werd gesteld dat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Na de testresultaten heeft Migros 76.000 flessen mineraalwater uit slechts één magazijn in de Egeïsche provincie Muğla teruggestuurd.

Geen commentaar

Terwijl ambtenaren van Migros verklaarden dat zij geen commentaar zouden geven op deze kwestie, zei Metin Kul, de algemeen directeur van het bedrijf van Kızılay dat het mineraalwater produceert, dat de kwestie slechts te maken heeft met de methodologische verschillen tussen de verschillende laboratoria.

BirGün heeft ook toegang gekregen tot de beelden die enige tijd geleden in de mineraalwaterfabriek van Kızılay in de westelijke provincie Afyon zijn gemaakt.

De muren in het bassin waar het mineraalwater werd opgeslagen waren bedekt met mos en vervuiling.

De Turkse Rode Halve Maan staat al geruime tijd in het middelpunt van de controverse omdat zij na de grote bevingen die het land in februari troffen, tenten en voedsel aan de NGO’s heeft verkocht die zij naar de slachtoffers van de aardbeving had moeten sturen.

Uit rapporten bleek ook dat de instelling tweedehands goederen verkocht die door de burgers waren geschonken.

Bron: BirGün