De Turkse Rode Halve Maan (Turks: Türk Kızılayı) heeft meer dan 700 miljoen euro aan hulpgoederen verstuurd naar Syrië, sinds de burgeroorlog er zes jaar geleden uitbrak. Dat heeft de organisatie laten weten, tijdens een georganiseerde iftar-bijeenkomst in Istanbul.

“Er zijn ongeveer 40.000 vrachtwagens vertrokken, gevuld met hulpgoederen, die miljoenen Syriërs hebben bereikt in de conflictzone,” verklaarde de president van de Turkse Rode Halve Maan, Kerem Kınık.

De president van de Turkse Rode Halve Maan, Kerem Kınık

De organisatie, Kızılay (Turks), deelt hulpgoederen uit aan 3 miljoen vluchtelingen in Turkije en doet hetzelfde voor 6 miljoen mensen in Syrië, verklaarde Kınık verder.

820.000 Syrische vluchtelingen

Als onderdeel van haar ‘sociaal oriëntatie beleid’, biedt zij ook regelmatig financiële steun aan meer dan 820.000 Syrische vluchtelingen in Turkije. Deze steun wordt gegeven door het aanreiken van debet kaarten (pre-paid kredietkaarten), zodat vluchtelingen basisproducten kunnen aankopen.

Tijdens de bijeenkomst bedankte Kınık de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, het Turkse Coördinatie en Samenwerking Agentschap, de Turkse Nood en Rampen Management Autoriteit en het ministerie van Volksgezondheid.

Turkije biedt onderdak aan meer dan 3 miljoen Syrische vluchtelingen, meer dan eender welk ander land ook ter wereld. De officiële cijfers tonen aan dat Turkije meer dan 25 miljard euro heeft uitgegeven om de Syrische vluchtelingen op te vangen sinds het uitbreken van de burgeroorlog.

Hurriyet