1. Op 19 januari 2014 werd een humanitair Turks konvooi onderweg (zie foto links bovenaan) naar Syrië tegenhouden. Het konvooi bevatte naast medicijnen ook wapens en munitie die bestemd waren voor de Turkmeense rebellen.

2. Aanklager Aziz Takci (lid van FETÖ) gaf de opdracht aan de gendarmes (de politiediensten) om het konvooi te laten onderzoeken nabij de Syrische grensovergang bij Ceyhan.

Aanklager Aziz Takci

3. De aanklager had geen enkele wettelijke bevoegdheid om een dergelijke onderzoeksmaatregel te bevelen. 

4. Hierna heeft de aanklager het video en fotomateriaal overhandigd aan FETÖ, acroniem voor Terreurorganisatie van de aanhangers van Gülen.

5. Hierop overhandigde FETÖ de videobeelden aan CHP-parlementslid Berberoğlu (zie foto helemaal rechts bovenaan). Deze genoot nog op dat moment van zijn parlementaire onschendbaarheid.

“Dit zijn de wapens waarvan Erdogan zei dat ze niet bestonden”

6. Op 27 mei 2015 overhandigde CHP-parlementslid Berberoğlu de beelden aan Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet. Deze besloot om de beelden te publiceren in zijn krant.

Links: de hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet Rechts: de bondspresident van Duitsland Joachim Gauck

7. De hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet is na zijn misdaden gevlucht naar Duitsland, waar hij tot op dit moment in ballingschap verblijft. Hij riskeert volgens de aanklacht een gevangenisstraf van 15 jaar. De aanklacht luidt: ‘het verlenen van steun aan een terroristische organisatie’ en ‘het onthullen van staatsgeheimen’.

8. Op 14 juni 2017 werd CHP-parlementslid Berberoğlu schuldig bevonden aan ‘het verlenen van steun aan een terroristische organisatie’ en ‘het onthullen van staatsgeheimen’. De rechter veroordeelde Enis Berberoglu tot 25 jaar gevangenisstraf.