Sedat Peker

De Turkse maffialeider Sedat Peker heeft beweerd dat Turkije in 2015 wapens heeft gestuurd naar al-Nusra in Syrië via SADAT, een louche paramilitaire groep die is gevormd door Erdoğan.

Peker, een pan-Turkse en Turanistische misdaadbaas die begin 2020 Turkije ontvluchtte om aan vervolging te ontkomen, heeft de afgelopen maand video’s vrijgegeven met ernstige beschuldigingen, waaronder moorden, aan het adres van huidige en voormalige politici in een poging om wraak te nemen voor de operaties die tegen zijn organisatie zijn gestart.

Hoewel hij meestal woedend is omdat hij aan de kant is gezet, zegt Peker, een bondgenoot van de regering, herhaaldelijk dat hij de video’s vrijgeeft als reactie op politieagenten die zijn huis binnenvielen.

“Er werden pistolen gericht op mijn kinderen en echtgenote,” klonk het in een van zijn filmpjes.

In zijn zevende video begint Peker straffe beweringen te uitten, door de zoon van voormalig premier Binali Yıldırım, Erkam Yıldırım, en voormalig politiechef en minister Mehmet Ağar ervan te beschuldigen deel uit te maken van een internationaal drugsnetwerk.

Zijn video’s zijn miljoenen keren bekeken op YouTube.

De beschuldigingen werden nog ernstiger in zijn achtste video, die op 30 mei werd vrijgegeven en waarin Peker beweerde dat SADAT en Turkse hoge ambtenaren al-Nusra militanten in Syrië zouden hebben geholpen.

Peker zei dat zijn organisatie besloot om militaire uitrusting, met inbegrip van drones, te sturen naar de Turkmeense rebellen in de Syrische Bayırbucak regio nadat vrachtwagens van de Nationale Inlichtingendienst (MİT) gevuld met wapens op weg naar Syrische milianten in 2014 werden tegengehouden door veiligheidstroepen.

Peker zei dat het sturen van hulp naar de Turkmenen de samenleving zou opbeuren en dat hij met een regerende afgevaardigde van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) over de kwestie heeft gesproken.

Volgens Peker bracht de afgevaardigde, wiens naam door de maffialeider verborgen werd gehouden, de wensen van Peker over aan hogere autoriteiten en dat hij in 2015 toestemming kreeg om vrachtwagens vol met genoemde apparatuur te sturen.

“Ze zeiden: ‘Laten we extra vrachtwagens naar Syrië sturen.’ Onze vrachtwagens werden naar Syrië gestuurd als hulptrucks en we poseerden voor foto’s met hen,” zei hij.

“Er werden echter andere vrachtwagens naar Syrië gestuurd onder mijn naam. We dachten dat ze naar de Turkmeense rebellen in een andere regio werden gestuurd. We wisten dat ze wapens vervoerden, we zijn geen kinderen.”, zei Peker.

Volgens Peker werd het sturen van de vrachtwagens niet georganiseerd door MİT of de Turkse Strijdkrachten (TSK), maar door SADAT, dat vaak wordt omschreven als het parallelle leger van Erdoğan.

“Een groep binnen SADAT heeft dit georganiseerd,” zei Peker.

SADAT, officieel het Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., beschrijft zichzelf op haar website als “het eerste en enige bedrijf in Turkije dat militaire training diensten levert aan binnenlandse zaken.”

Het werd opgericht door Adnan Tanrıverdi en is een schimmige organisatie vanwege talrijke berichten over het trainen van jihadisten in Syrië.

Peker merkte op dat hij in de daaropvolgende dagen Mitsubishi jeeps begon te sturen, Peker zei dat hij werd gealarmeerd over de bestemming van de vrachtwagens nadat video’s met jihadisten die Arabisch spreken waren opgedoken op sociale media.

“Een van onze Turkmeense vrienden zei dat het al-Nusra militanten zijn. Anderen hebben me ook verteld dat de vrachtwagens die door SADAT zijn gestuurd voor al-Nusra zijn. Het gebeurde onder mijn naam, maar ik heb ze niet gestuurd. SADAT deed dat,” voegde Peker eraan toe.

Illegale oliehandel

Peker deed vervolgens onthullingen over illegale handel met Syrië, want hij zei: “Laten we de eerste doos van Pandora openen.”

De maffialeider zei dat men een aanvraag moet indienen bij het presidentiële hoofd van Administratieve Zaken Metin Kıratlı om handel te drijven met Syrië.

“Ik heb het niet over leveringen die uit enkele vrachtwagens bestaan. Ik heb het over leveringen ter waarde van miljarden dollars, met inbegrip van ruwe olie, thee, suiker en tweedehands auto’s,” zei hij, eraan toevoegend dat zodra Kıratlı toestemming verleent, men de goedkeuring moet krijgen van de regeringsgezinde zakenlieden Murat Sancak en Ramazan Öztürk.

Volgens Peker is de volgende stap om de goedkeuring te krijgen van Abu Abdurrahman, een hooggeplaatste al-Nusra militant die verantwoordelijk is voor de financiën van de jihadisten.

“De handel wordt momenteel op deze manier uitgevoerd,” zei Peker, die opmerkte dat hij destijds bezwaar had tegen hulp aan al-Nusra omdat ze met de Turkmenen vochten.

De vermeende hulp van Turkije aan de jihadisten in Syrië was een grote controverse in 2015, waarbij Rusland in december 2015 zei dat het bewijs had dat Turkije olie kocht uit door ISIS gecontroleerd gebied.

De toenmalige Russische minister van Defensie beschuldigde Erdoğan en de zijnen ervan betrokken te zijn bij de illegale oliehandel.

“Dit zijn de wapens waarvan Erdogan zei dat ze niet bestonden”

De zaak van de MİT-vrachtwagens was ook een groot schandaal, omdat op beelden te zien was dat de vrachtwagens gevuld waren met wapens, maar de regering was er snel bij om journalisten Can Dündar en Erdem Gül van het dagblad Cumhuriyet gevangen te zetten omdat ze dit hadden gemeld.

Reactie Erdogan

In reactie op de opmerkingen van Erdoğan woensdag dat criminelen naar het land zouden worden gebracht en aan de rechtbanken zouden worden overgeleverd, zei Peker:

“Zou het arresteren van mij de waarheid veranderen, broeder Tayyip? Als ik deel uitmaak van een internationale samenzwering, dan zal ik in de volgende video over broeder Tayyip spreken.”

“Ik was erbij toen je nog geen macht had. Niemand van hen was in de buurt,” zei de gangster, zich richtend tot Erdoğan.

Bron: Turkse media