Ahmet Mete, de gekozen moefti van Xanthi (İskeçe) in West-Thracië in Griekenland heeft zaterdag gereageerd op de opmerkingen van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis waarin hij het dorp Paşevik “Pomakohoria” (een Pomak-dorp) noemde en Turkse minderheidskinderen “Ellinopula” (Griekse kinderen).

De bewering dat de Turkse minderheid in West-Thracië Grieken zijn, strookt niet met de werkelijkheid, aldus Mete:

“Noch de Bulgaren, noch de Grieken kunnen over mijn etniciteit beslissen. Ik weet en zeg wat ik ben.”

Mete evalueerde Mitsotakis’ uitspraken op “iskecemuftulugu.org” en onderstreepte dat Griekenland internationale overeenkomsten blijft negeren.

“Destijds waren zij het (Griekenland) die ons het woord Turk lieten schrijven op de uithangborden van onze scholen. Zij gaven ons Turkse diploma’s waarop ‘Turkse lagere school’ stond geschreven. Zelfs toen Bulgarije zei ‘deze minderheid spreekt Bulgaars, dit zijn Bulgaren’, verdedigde Griekenland dat wij geen Bulgaren zijn en wilde dat wij Turks spraken.”

Hij zei dat Athene nu beweerde dat de Turkse minderheid Grieks is. Hoewel sommige kringen dit ook beweren, zei Mete:

“Zij zijn niet representatief voor de gemeenschap.”

Mete voegde eraan toe dat delen van de Griekse media de mensen negatieve ideeën opdringen over de Turkse minderheid en vijandschap tussen de twee volkeren trachten te creëren.

De moefti onderstreepte dat de minderheid samenleeft met de Griekse bevolking en geen problemen met hen heeft.

“Helaas lijken sommige delen van Griekenland te proberen om de twee volkeren tot vijanden te maken. Zij denken dat alles wat wij zeggen voortkomt uit haat en nijd. Terwijl de minderheid nooit problemen heeft gehad met de meerderheid”, zei hij.

Aanvallen op islam

Mete zei dat aanvallen op moskeeën en de islam daar een voorbeeld van zijn.

“Ze willen dat wij accepteren dat het uiten van minderheidsrechten antidemocratisch is. Problemen die ontstaan tussen Turkije en Griekenland zouden ons niet mogen raken. Wij, als minderheid, willen alleen onze rechten,” zei Mete.

Bron: Turkse media