Foto: Voorbeeld van een Turks koppel

Een Turks koppel dat al jarenlang een bijstandsuitkering ontvangt, blijkt ook al jarenlang een huis in Ankara, de hoofdstad van Turkije, te bezitten.

Een tipgever – die anoniem wenst te blijven – bracht Tilburg een paar jaar geleden op de hoogte van de fraude.

Het huis in Ankara zou een waarde van 170.000 euro hebben. Fraudebestrijders werden ingezet en het koppel, dat toegaf het huis te bezitten, werd verhoord.

De gemeente Tilburg eist daarom al het uitkeringsgeld terug vanaf 2009, een bedrag van in totaal 133.411,03 euro. Het stel heeft daartegen bezwaar gemaakt bij de rechter.

Bij de gemeente komt op 15 juli 2017 een anonieme tip binnen dat de twee een woning met een stuk grond in het land bezitten, met een totale waarde van 170.000 euro. Daarop schakelt de gemeente internationale fraudebestrijders in.

Geen documenten

Ook worden de twee gehoord. Ze geven dat ze inderdaad een huis bezitten, maar dat het huis leeg staat. Ze verklaren het onroerend goed heel lang geleden te hebben gekocht. Daar zouden echter geen documenten meer van zijn.

De fraudebestrijders komen echter wel degelijk stukken tegen. Zo is er onroerendzaakbelasting betaald in Yenimahalle, een deelgemeente van de Turkse hoofdstad.

Dat betekent dat er ook belastingaangifte is gedaan voor de woning. Als de gemeente het tweetal vervolgens vraagt om meer gegevens, komt er geen reactie meer.

In beroep

Daarop zet Tilburg in november 2017 de bijstand stop. Omdat het duo zich niet aan de inlichtingenplicht heeft gehouden, wil de gemeente ook alle bijstand terug vanaf 2009, wat dus neerkomt op ruim 133.411,03 euro.

De bijstandsontvangers gaan daar tegen in beroep, tot aan de rechter aan toe. Ze geven daar aan dat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn en daarom de gesprekken niet goed hebben kunnen volgen.

De Centrale Raad van Beroep gaat daar echter niet in mee.

Tilburg heeft volgens de rechter ‘voldoende aannemelijk gemaakt dat gedurende de twee gedurende de periode de beschikking over een woning in Turkije hadden’.

Het Turks koppel moeten het geld terugbetalen, oordeelt de sociale zekerheidsrechter.

Bron: Nederlandse media