Meer dan 100 Boğaziçi-studenten krijgen minder geld na protesten rector

De door de Turkse staat beheerde Stichting Krediet en Slaapzalen (KYK) heeft de leningen en studiebeurzen van ongeveer 100 studenten geannuleerd, omdat zij protesteerden tegen een rector die banden had met de regering, meldde de krant Cumhuriyet op woensdag.

De studenten ontvingen een schriftelijke kennisgeving van het bureau van de gouverneur van Istanbul dat hun financiering was geschrapt, en dat de betaling van hun leningen zou beginnen vanaf juli 2023, aldus Cumhuriyet.

De protesten aan de prestigieuze Boğaziçi-universiteit van Istanboel begonnen op 4 januari, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan Melih Bulu, een voormalige districtsambtenaar van zijn regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), tot rector van de universiteit had benoemd, in een stap die inging tegen de tradities van een van de oudste universiteiten van het land.

De protesten verspreidden zich later over de stad en de rest van het land, wat resulteerde in een politieoptreden, waarbij honderden studenten werden aangehouden, hun huizen werden binnengevallen en hun aanhangers door regeringsfunctionarissen als “terroristen” werden bestempeld.

Naar aanleiding van de protesten werden meer dan 100 mensen aangehouden en de Turkse openbare aanklagers eisten in april gevangenisstraffen variërend van zes maanden tot drie jaar voor 97 demonstranten.

De KYK verwees naar een verordening die oproept tot het stopzetten van leningen en studiebeurzen van studenten die voor een semester of langer van school zijn geschorst, aldus Cumhuriyet.

Sprekend over de studenten wier studiebeurzen zijn ingetrokken omdat zij protesteren tegen de benoeming van de rector van de Boğaziçi Universiteit, heeft de burgemeester van de stad Istanboel İmamoğlu aangekondigd dat zij de studenten die van hun studiebeurzen zijn ontdaan, zullen steunen.

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de herhalingsverkiezingen van İstanbul op 23 juni 2019, heeft het gemeentebestuur van Istanbul gisteravond (23 juni) een festival gehouden.

Tijdens het evenement in het Harbiye Cemil Topuzlu Openluchttheater, kondigde Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van de door de oppositie geleide Istanbulse gemeentebestuur, aan dat zij de studenten zullen steunen van wie de studiebeurzen zijn ingetrokken omdat zij hebben geprotesteerd tegen Melih Bulu, die op 2 januari 2021 door president en voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Recep Tayyip Erdoğan werd benoemd tot rector van de Boğaziçi Universiteit.

Ekrem İmamoğlu zei: “De overheidsdienst voor de universiteitsstudenten van wie de studiebeurzen aan de Boğaziçi Universiteit zijn geannuleerd vanwege hun democratische houding, is de gemeente Istanbul. Ze kunnen komen, hun studiebeurzen liggen klaar.”

Professor Melih Bulu

De instelling voor studieleningen en slaapzalen (KYK) heeft de leningen en studiebeurzen van ten minste 100 studenten geannuleerd omdat zij protesteerden tegen Prof. Melih Bulu, de benoemde rector van de Boğaziçi Universiteit.

De studenten is gevraagd om te beginnen met het terugbetalen van hun leningen vanaf juli 2023.

Studenten, academici en alumni van de universiteit protesteren tegen Bulu sinds zijn benoeming bij een presidentieel besluit van 2 januari, waarin hij zijn ontslag en verkiezingen voor een nieuwe rector eist.

Het besluit van de KYK was gebaseerd op artikel 30 van de verordening inzake studiebeurzen, waarin is bepaald dat leningen en studiebeurzen van studenten die ten minste één semester niet naar school zijn geweest, worden stopgezet.

Bron: Turkse media