Safiye Inci

Safiye Inci, die Atatürk beledigde door de stichter van de Turkse Republiek, Gazi Mustafa Kemal Ataturk, te vergelijken met AKP-president Recep Tayyip Erdogan, is veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

Safiye Inci beledigde Atatürk door hem te vergelijken met Erdogan in een video die hij maakte in Anıtkabir.

Inci’s opmerkingen veroorzaakten een sterke publieke verontwaardiging en ze werd aangehouden tijdens het onderzoek.

Ze werd voorgeleid en veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Safiye Inci kondigde op haar sociale media-account aan dat haar vonnis was bevestigd.

“Mijn vonnis is bevestigd, ik ben veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden. Degenen die denken dat ze gewonnen hebben zullen zich vergissen! Het is pas voorbij als God zegt dat het voorbij is. Alleen God velt het oordeel,” plaatste ze op de sociale media.

Inci, die haar eigen video in Anıtkabir opnam en op sociale media deelde, zei dat ze met tegenzin naar Anıtkabir kwam en eigenlijk niet van Ataturk hield:

“Ik schaam me dat ik naar Anıtkabir [mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk] ben gekomen. Ik wou dat ik niet was gekomen. Atatürk heeft Turkije niet gered. Ken je die Ataturkisten die Tayyip niet mogen? Ataturk, Tayyip’s… ”

“Ataturk kan niet eens de stront zijn van Erdogan”, voegde ze er aan toe.

Haar filmpje lokte een storm van verontwaardiging uit toen haar vriendin het op sociale media had gedeeld. Nadat ze de heftige publieke reactie had gezien, postte de vrouw een ander filmpje waarin ze zei dat het haar erg speet.

Desondanks stelde het parket van Ankara toch een onderzoek in, zo meldden lokale media. “De verdachte in kwestie is opgepakt. Ze zal verhoord worden en vervolgens ter beschikking gesteld van een rechtbank,” aldus een mededeling van het parket.

Inci, tegen wie een onderzoek loopt door het Openbaar Ministerie in Ankara, werd zaterdag aangehouden.

Ze bracht later een verontschuldigingsvideo uit waarin ze zich verdedigde voor het feit dat ze de beelden privé naar een vriend stuurde die haar boos maakte.

Bron: Turkse media