Kemal Kılıçdaroğlu, de voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), spreekt de media toe in de hoofdstad Ankara, Turkije

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, heeft beloofd een nieuw buitenlands beleid in te voeren door de banden met Syrië te normaliseren en een einde te maken aan de “tragedie” van Syrische vluchtelingen in Turkije als hij aan de macht komt.

“We zullen een einde maken aan de strijd met Syrië en al onze buren”, zei hij op 24 juni in de noordwestelijke provincie Kocaeli.

Kılıçdaroğlu verklaarde dat er zo’n 6-6,5 miljoen Syriërs in Turkije zijn en vroeg de regering: “Hoe gaan we dat oplossen?”

De CHP-leider zei dat ze de Syrische vluchtelingen zouden terugsturen naar hun land, maar nadat ze infrastructuur en huisvesting voor hen hebben voorzien.

“We zullen ambassades openen. We zullen huizen en schuilplaatsen voor de Syriërs maken. Het Westen zal daarbij alle mogelijke steun verlenen. We zullen de Syriërs vertellen dat hun huizen, wegen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven klaar zijn.”

De CHP-leider benadrukte dat deze stap in het belang van Turkije zou zijn.

“We zullen ze terugsturen naar hun land. Dit is geen racisme. We moeten de belangen van ons eigen land verdedigen. Maar we willen tegen niemand oneerlijk zijn. Ja, er is daar gevochten, miljoenen mensen hebben hun leven verloren. Sommigen gingen naar het buitenland, sommigen verdronken in zee, en de lichamen van sommige van hun kinderen spoelden aan op de kust. Wij zullen een einde maken aan al deze menselijke tragedies,” merkte Kılıçdaroğlu op.

Hij zei ook dat zijn partij de grootste verandering in de afgelopen 10 jaar heeft bereikt in vergelijking met de andere politieke partijen in Turkije.

“U kunt zeggen dat de CHP geen fouten heeft gehad in dit proces? Er waren fouten. Als voorzitter van de CHP heb ik ook zelfkritiek. Wij zaten ook fout. Maar ik probeer ze te corrigeren,” verklaarde hij.

“Laat ik dit duidelijk zeggen: De CHP heeft de grootste verandering in de afgelopen 10 jaar meegemaakt,” voegde hij eraan toe

Bron: Hürriyet