John Bolton, een voormalige veiligheidsadviseur van ex-president Donald Trump

Voormalig Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur John Bolton is toegetreden tot de adviesraad van het pas opgerichte Turkish Democracy Project.

“Het is tijd om alarm te slaan over Turkije”, zei Bolton woensdag in een bericht op sociale media waarin hij de verhuizing aankondigde.

“Onder een autoritaire leider keert een eens betrouwbare NAVO-bondgenoot de democratie de rug toe en omarmt Rusland. Ik ben blij dat ik lid kan worden van de adviesraad van het (Turkish Democracy Project) om een licht te schijnen op de duistere situatie.”

Het Turkish Democracy Project, dat woensdag officieel van start is gegaan, is een internationale beleidsorganisatie “die is opgericht in reactie op de recente afkeer van Turkije van democratie en in de richting van autoritarisme”, aldus de website.

Andere leden van de adviesraad zijn de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush, en de voormalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Giulio Terzi di Sant’Agata.

John Bolton diende als nationaal veiligheidsadviseur onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Hij bekritiseerde vervolgens de nauwe relatie van zijn voormalige baas met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zei dat Trump graag “persoonlijke gunsten verleent aan dictators die hij mag”.

Bron: Turkse media