In de Turkse stad Uşak, in de streek van Anatolië, werd onlangs een nieuwe wet uitgevaardigd die het plukken van zeldzame bloemen bestraft met een geldboete van 42.000 Turkse Lira (10.728 euro om precies te zijn oftewel 12.000 dollar). Het verbod dient vooral de handel van zeldzame bloemen tegen te gaan.

De bloem, die het voorwerp is van het verbod, is beter bekend als de İtecik tulp (latijnse naam: Paeonia Peregrina). De bloem is uiterst zeldzaam en wordt nu beschermd om haar voortbestaan te waarborgen. Het verbod werd aangekondigd door de manager van Nationaal Park van Uşak, Hüseyin Tekin.

De bloem begint te bloeien in de lente en bloeit, door de zware regenval dit jaar, verder tot in de zomer. De bloem groeit onder andere op de İtecik heuvel nabij Kayaağıl. Tekin heeft laten weten dat er patrouilles worden ingezet om het voortbestaan van de bloem te verzekeren.

“Het plukken of uittrekken van deze zeldzame soort is absoluut verboden. Zij die de bloem willen zien, mogen altijd naar hier komen,” verklaarde Tekin.

Souvenir

Hij suggereerde bovendien dat bezoekers de natuur gunstiger zijn indien zij een foto nemen als souvenir in plaats van de bloem te plukken.

Een derde van alle bloemen die in Turkije groeien zijn inheems, ze komen dus enkel voor in die specifieke regio en zijn niet afkomstig uit het buitenland. Om dit fragiele ecosysteem te kunnen beschermen, moeten dus maatregelen getroffen worden.

Sabah