UNESCO waarschuwt Istanbul voor tsunami

De UNESCO, die een rapport heeft gepubliceerd waarin staat dat het risico op een tsunami van betekenis in de kuststeden van de Middellandse Zee in de komende 30 jaar bijna 100 procent bedraagt, heeft Istanbul toegevoegd aan de lijst van steden die risico lopen op een tsunami.

Volgens het Britse dagblad Guardian stond in het rapport dat Cannes en Marseille uit Frankrijk, Alexandrië uit Egypte, Istanboel en Chipiona uit Spanje steden zijn die risico lopen op een tsunami.

“Het risico van een tsunami wordt onderschat in de meeste gebieden, met inbegrip van het Middellandse Zeegebied,” zei Bernardo Aliaga, senior tsunami-expert van UNESCO.

Hij voegde eraan toe dat er nog steeds lacunes zijn in de paraatheid en dat er inspanningen worden gedaan om 12 tsunami-waarschuwingscentra op te richten in het kader van de paraatheid.

Volgens Tayfun Kahraman, het hoofd van de afdeling Aardbevingsrisicobeheer van de gemeente, was een tsunami in Turkije lange tijd niet aan de orde.

Aardbeving

“De aardbeving in İzmir [die plaatsvond op 30 oktober 2020] heeft ons er echter aan herinnerd,” zei Kahraman.

Een van de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis vond plaats in Portugal in 1755, en veroorzaakte een tsunami van 6 meter hoog in Lissabon, de hoofdstad, en Cádiz, Spanje. Ongeveer 50.000 mensen verloren het leven bij de aardbeving, en daarna nam het verlies nog toe door de branden en de tsunami.

Na een aardbeving in Istanboel op 14 september 1509 liepen in de wijk Galata veel huizen onder water als gevolg van de tsunami.

Bron: Hürriyet