Bosbranden verspreidden zich afgelopen zomer over een uitgestrekt gebied in de zuidelijke Turkse provincies, van het zomeruitje Antalya tot Adana en Mersin.

Turkije bereidt zich voor op een seizoen van bosbranden deze zomer en hoopt dat meer luchtvoertuigen zullen helpen in de strijd tegen de potentiële ramp.

Onlangs werden vier Chinook-helikopters uit de Verenigde Staten aan Turkije geleverd en zes andere zijn op weg naar het land, in de hoop klaar te zijn voor de bosbranden die vorig jaar grote delen van de bossen hebben verwoest, de ergste sinds mensenheugenis.

De Chinooks, die naar Turkije zijn gebracht door CMC, een plaatselijk bedrijf dat de aanbesteding van het Ministerie van Land- en Bosbouw voor de aankoop van helikopters heeft gewonnen, zullen worden gebruikt door het Directoraat-generaal Bosbouw.

De door Boeing geproduceerde Chinooks kwamen voor het eerst in Turkije aan tijdens de bosbranden van 2021, met dank aan Washington, dat zich bij andere landen aansloot om Ankara bijstand te verlenen. De helikopters werden op grote schaal ingezet tijdens de bosbranden in Californië en worden ook in andere landen gebruikt.

De zware tandem-rotorhelicopters, die zich van hun soortgenoten onderscheiden door hun manoeuvreercapaciteiten in nauwe gebieden en bij hoge snelheid, zijn uitgerust met Bambi-emmers, die 10 ton water kunnen vervoeren.

Zicht op een aan Turkije geleverde Chinook-helikopter, in de hoofdstad Ankara, Turkije, 16 mei 2022. (AA-foto)

Het directoraat-generaal Bosbouw beschikt over een vloot van drie vliegtuigen en 39 helikopters om bosbranden te bestrijden en heeft dit jaar 154,1 miljoen dollar (TL 2,4 miljard) uitgetrokken voor de aanschaf van vliegtuigen en helikopters.

Naast helikopters en vliegtuigen maakt het directoraat gebruik van drones voor observatie en vroegtijdige opsporing van bosbranden. Het is van plan dit jaar nog vier drones aan te schaffen, waarmee het totale aantal drones op acht komt.

Minister van Land- en Bosbouw Vahit Kirişçi vertelde maandag op een bijeenkomst over de paraatheid bij bosbranden in Istanbul dat de luchtvloot die wordt ingezet om in te grijpen bij bosbranden dit jaar zal worden uitgebreid tot 55 helikopters en 20 blusvliegtuigen.

Natuurbranden

Kirişçi benadrukte dat Turkije ook lid is van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, waardoor het kan profiteren van een pool van middelen om natuurbranden te bestrijden, waaronder blusvliegtuigen.

Vanaf begin 2021, tijdens het hoogseizoen van de bosbranden (tot augustus), werd Turkije geteisterd door ten minste 2.105 bosbranden en honderden kleinere branden in landelijke gebieden.

Midzomer waren de bosbranden in de zuidelijke provincies van het land, waaronder Antalya en Muğla, het ergst: hele dorpen werden verwoest en ten minste acht mensen kwamen om.

De hoge temperaturen, de lage vochtigheidsgraad en de sterke winden hebben de branden doen aanhouden, waardoor honderden mensen moesten worden geëvacueerd, vooral in dorpen dicht bij het epicentrum van de branden.

De regering heeft toegezegd de verbrande bossen te herstellen en verwerpt de beweringen dat de brandhaarden zouden worden opengesteld voor woningbouw.

Bron: Sabah