In de Turkse havenstad Marmaris, een toeristische bestemming aan de Egeïsche Zee, is woensdag een brand uitgebroken.

De brand brak uit in de wijk Yalancıboğaz van Marmaris, gelegen in de zuidwestelijke provincie Muğla. De oorzaak van de brand is echter nog onbekend.

Sterke winden wakkeren de brand aan. Vijftien helikopters en acht vliegtuigen dumpten water op het vuur, terwijl 500 boswachters, 40 waterwagens en waterkanonnen van de politie op de grond aan het werk waren om de brand te blussen, terwijl vakantiegangers op een strand op enkele kilometers van het door het vuur getroffen gebied toekeken.

De brand was vlakbij een marinebasis en militaire brandweerwagens en personeel reageerden op de brand om te voorkomen dat de vlammen de basis zouden bereiken. Ook plaatselijke bewoners die watertanks bezitten, hielpen de ploegen door ze met hun tractoren te slepen.

Afgelopen zomer hebben branden, gevoed door harde wind en verzengende temperaturen, bossen in de mediterrane en Egeïsche regio’s van Turkije, waaronder Marmaris, verwoest en daarbij ten minste acht mensen en talloze dieren gedood.

Een blushelikopter die op weg was naar de Turkse haven Marmaris om een bosbrand te bestrijden, is woensdag neergestort.

Daarbij zijn twee bemanningsleden om het leven gekomen, aldus het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie zei dat vijf anderen in de helikopter gewond raakten. Onder het helikopterpersoneel waren twee Russen en vijf Turkse burgers, maar het ministerie gaf niet de nationaliteit van de overledenen.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zei in een verklaring dat de blushelikopter is neergestort in de provincie Cardak.

De helikopter vervoerde twee Turkse en vijf Russische personeelsleden, zei het ministerie.

De door de mens veroorzaakte klimaatverandering maakt hittegolven waarschijnlijker en heviger, zeggen wetenschappers.

De bosbranden van afgelopen zomer, waarvan de meeste zich ook in de buurt van Marmaris voordeden, waren de hevigste die ooit in Turkije zijn geregistreerd, zei een atmosfeermonitor van de Europese Unie destijds, en voegde eraan toe dat het Middellandse Zeegebied een brandhaard is geworden.

De regering kwam onder vuur te liggen vanwege haar ontoereikende reactie en paraatheid om grootschalige bosbranden te bestrijden, waaronder een gebrek aan moderne blusvliegtuigen.

Bron: Sabah