Een Turkse rechtbank in Istanbul heeft een gevangenisstraf van 14 jaar en zeven maanden opgelegd aan Sezer Öztürk, een in Duitsland geboren speler die het afgelopen decennium als middenvelder in Turkse Süper Lig-teams speelde.

Öztürk was op de vlucht nadat de autoriteiten zijn arrestatie eisten voor het doden van een man in een klaarblijkelijk verkeersgeschil in Istanbul in september 2021.

Ongeveer twee maanden later werd hij achter in een vrachtwagen betrapt toen hij Georgië probeerde binnen te glippen.

De 36-jarige voetballer, die sinds 2015 niet meer voor een ploeg speelde, werd in hechtenis genomen, samen met een vriend die bij hem was op het moment van het fatale incident.

Aanklagers hadden meer dan 23 jaar gevangenisstraf gevraagd voor Öztürk op beschuldiging van doodslag en het veroorzaken van letsel tijdens de vechtpartij waarbij ook een andere persoon gewond raakte.

Tijdens eerdere hoorzittingen had Öztürk beweerd dat hij uit zelfverdediging handelde toen hij zijn pistool op het slachtoffer H.I.S. (geïdentificeerd met initialen) afvuurde. In zijn laatste verdediging vertelde hij over het incident in het Istanbulse district Sancaktepe, waarbij hij beweerde dat een konvooi van automobilisten de weg had geblokkeerd.

“Ik bracht mijn gezin naar het ziekenhuis toen ik zag dat de weg geblokkeerd was. Ik vroeg hen de weg vrij te maken, maar ze beledigden en vielen me aan”, zei hij tegen de rechtbank.

Familie beschermen

Öztürk beweerde dat hij zijn pistool trok om zichzelf en zijn familie te beschermen toen de aanvallers hem begonnen te slaan, maar de aanklagers betwistten zijn verklaring. Öztürk gaf zijn familie een lift naar huis en keerde alleen terug naar de plaats van de aanval om de confrontatie aan te gaan, aldus de aanklagers.

Toen H.I.S. hem zag aankomen, begon hij weg te rennen maar Öztürk vuurde zes schoten in zijn rug, aldus de aanklacht tegen de voetballer.

Duitsland

Öztürk, afkomstig uit het Duitse Velbert, speelde in het begin van zijn carrière voor Bayer Leverkusen en FC Nürnberg, voordat hij in 2006 bij Vestel Manisaspor overstapte naar de Turkse competitie.

Zijn eerste grote doorbraak in Turkije was bij Fenerbahçe in 2011. Na een wisselvallig seizoen sloot hij zich aan bij Beşiktaş, dat hem in het seizoen 2014-2015 uitleende aan Istanbul Başakşehir.

Tegen het einde van het seizoen viel hij uit de selectie en was hij een vrije speler. In 2014 was hij betrokken bij een andere vechtpartij in Velbert, waar hij werd neergestoken toen hij probeerde een aanvaller te stoppen die ruzie had met zijn vrienden.

Bron: Sabah