Toeriste in Alanya

Als gevolg van de klimaatverandering en de wereldwijde impact van het huidige meteorologische fenomeen La Nina, moet Turkije volgens deskundigen rekening houden met een warmere en drogere zomer.

“Dit jaar is La Nina zeer sterk, en de effecten ervan zijn hardnekkig,” zei meteorologisch ingenieur Güven Özdemir.

“In de eerste twee weken van juni zullen de temperatuurniveaus iets onder normaal blijven. Ik kan zeggen dat de maanden juli en augustus zeer heet en droog zullen zijn in vergelijking met de zomer van vorig jaar,” zei hij.

Özdemir waarschuwde dat de autoriteiten voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bosbranden, droogtes en drinkwaterschaarste en dat er voor de zomer risicobeheerteams moeten worden opgericht.

“De opslagcapaciteit van de stuwmeren in Istanbul bedraagt bijvoorbeeld ongeveer 87 procent. Hoewel dit cijfer voldoende lijkt voor de zomer, zou er een waterschaarste kunnen ontstaan als er in het najaar niet voldoende regen valt,” voegde hij eraan toe.

Bosbranden

In Turkije zijn vorige zomer honderden bosbranden uitgebroken in de zuidelijke en zuidwestelijke provincies, waardoor grote delen van het land zijn verwoest. Dankzij intensieve en toegewijde inspanningen konden alle branden in meer dan twee weken onder controle worden gebracht.

Çukurçayır, die waarschuwde dat de nauwkeurigheid van seizoensvoorspellingen over het algemeen gering is, onderstreepte dat Turkije de meteorologische droogte van de afgelopen twee jaar niet achter zich heeft gelaten.

Noordelijke winden vanuit Rusland en de Balkan zullen de komende dagen naar verwachting avondkou en regenval brengen in de meeste delen van het land, aldus de voorspellingen.

“De temperatuur stijgt ’s middags tot 17 à 21 graden, maar daalt na zonsondergang tot 9 à 13 graden bij een sterke wind,” zei Özdemir.

De temperatuurschommelingen zullen aanhouden tot juni, voegde hij eraan toe.

Deskundigen hebben ook gewaarschuwd voor stofstormen, die onlangs de regio’s Marmara, de Egeïsche Zee, Centraal-Anatolië, het westelijke deel van de Zwarte Zee en het centrale deel van de Zwarte Zee hebben getroffen.

Zandstof afkomstig uit Afrika zou Turkije kunnen treffen met sterke winden en droog weer, zei Çukurçayır.

Bron: Hürriyet