Een brand die het leven kostte aan een Turks gezin in Solingen was blijkbaar brandstichting, zeiden Duitse autoriteiten op woensdag.

Vier leden van een Turks gezin waren het slachtoffer van de woningbrand van maandag in de Duitse stad Solingen, zeiden de autoriteiten dinsdag.

Tijdens het vooronderzoek werden “duidelijke resten” gevonden in het houten trappenhuis van het vier verdiepingen tellende huis, wat erop wijst dat “opzettelijke brandstichting” de oorzaak van de brand zou kunnen zijn, vertelde Heribert Kaune-Gebhard, openbaar aanklager, aan verslaggevers.

Maar hij merkte ook op dat ze tot nu toe geen bewijs hebben gevonden van een racistisch of “xenofoob motief” achter de vermoedelijke brandstichting.

De brand van maandag in het vier verdiepingen tellende huis in het westen van Duitsland kostte het leven aan een man, zijn vrouw en hun twee kinderen, Bulgaarse burgers van Turkse afkomst.

Maar liefst 21 mensen werden uit het gebouw gered, waarvan er negen met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis werden gebracht, waaronder twee in kritieke toestand. Onder de gewonden waren ook Turkse staatsburgers.

Volgens de brandweer brak de brand in de vroege uren van de dag uit op de eerste verdieping en liep snel uit de hand. De slachtoffers zaten vermoedelijk vast op een van de bovenste verdiepingen toen de houten trap van het verouderde gebouw in vlammen opging.

Het consulaat-generaal van Turkije in Düsseldorf bracht dinsdag een condoleancebericht uit, waarin het zijn diepe bedroefdheid uitsprak over het verlies van levens onder de leden van de gemeenschap en een spoedig herstel wenste aan de gewonden.

“We hopen oprecht dat de ware aard van deze brand zo snel mogelijk wordt onderzocht en opgehelderd. Hiervoor zal ons consulaat-generaal in contact blijven met de relevante autoriteiten,” aldus het consulaat.

Aangezien er in 1993 in de stad een tragische brandstichting plaatsvond door extreem-rechtse daders, waarbij vijf Turkse burgers omkwamen, kreeg het onderzoek naar deze brand veel lokale aandacht.

Bron: Hürriyet