De branden raasden naar verschillende buurten, waardoor evacuaties werden uitgelokt.

Twee kinderen van 10 jaar oud hebben bekend dat zij in het district Marmaris van de Egeïsche provincie Muğla een stukje bosgrond in brand hebben gestoken, waarbij een persoon om het leven is gekomen, terwijl zij “boeken verbrandden”.

Dat schrijven diverse Turkse media, waaronder Odatv, NTV en Hürriyet.

De getuigenissen van de twee jongens konden worden afgenomen met de hulp van een pedagoog.

Volgens hun verklaringen gingen de twee kinderen samen naar het dennenbos in de wijk Armutalan om “enkele boeken te verbranden”.

“In een oogwenk groeiden de vlammen. We wilden het vuur doven met een frisdrankfles gevuld met water. Dat lukte ons niet. Dus zijn we weggerend”, zeiden de twee jongens, van wie de identiteit vanwege veiligheidsmaatregelen niet bekend werd gemaakt, tegen de politie.

Foto: Marmaris, Muğla, Turkije

Het was niet duidelijk waarom ze de boeken wilden verbranden. Onder invloed van de wind werd het vuur sterker en verspreidde zich 100 meter in de buurt van hotels en een nederzetting.

Bij de brand in Marmaris werden twee kinderen die ervan beschuldigd werden de brand te hebben aangestoken, naar een politiebureau gebracht om te getuigen.

De kinderen vertelden de politie dat ze oude boeken aan het verbranden waren in een bos toen de vlammen zich begonnen te verspreiden en ze niet meer konden blussen en vluchtten.

Fahrettin Altun, directeur communicatie van de Turkse president, twitterde donderdag dat “de verantwoordelijken zich zullen moeten verantwoorden voor de aanvallen op de natuur en de bossen”.

Na de branden hebben verschillende provincies een bezoekersverbod voor de bossen afgekondigd.

Bron: Hürriyet