Erdoğan geeft toe dat Turkije geen enkel blusvliegtuig bezit om vlammen te bestrijden

De inspanningen in Turkije gaan door om talloze bosbranden die sinds woensdag zijn uitgebroken te bedwingen, terwijl 57 onder controle zijn gebracht, heeft president en voorzitter van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) Recep Tayyip Erdoğan aangekondigd.

“De strijd tegen de bosbranden is nog steeds aan de gang op diverse plaatsen,” vertelde hij verslaggevers na het vrijdaggebed in Istanbul, eraan toevoegend dat onbemande vliegtuigen (UAV) de situatie in de regio 24 uur per dag in de gaten hielden.

In een toespraak tot verslaggevers in Istanbul zei president Recep Tayyip Erdogan dat er in totaal 45 helikopters worden ingezet in de strijd tegen de resterende bosbranden.

“Vanaf vandaag is het aantal vliegtuigen met de vliegtuigen uit Rusland opgelopen tot vijf à zes,” zei hij, eraan toevoegend dat Azerbeidzjan ook een amfibievliegtuig stuurt. Dat schrijft TRT, een Turkse nieuwswebsite.

Foto: Marmaris, Mugla

Turkije kon slechts drie blusvliegtuigen inzetten, wat tot kritiek heeft geleid van politici van de oppositie en gebruikers van sociale media.

Twee van die vliegtuigen waren geleased (huren op lange termijn) van Rusland.

Critici wijzen op de uitsluiting van de Turkse Vereniging voor Luchtvaart (THK), waarvan de vliegtuigen al tientallen jaren bij de brandbestrijding worden gebruikt, van de brandbestrijdingsinspanningen.

“Allemaal ontslagen: THK-vliegtuigen zijn aan het rotten” (1 juli 2021)

Erdoğan wees de kritiek van de hand met de woorden: “Ze verzinnen maar wat. De THK heeft geen vliegtuigen om hier comfortabel te vliegen.”

Eerder zei minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli dat de vliegtuigen van de THK te oud en niet bruikbaar waren.

Erdoğan zei ook dat een onderzoek naar de oorzaak van de branden in verschillende delen van het land “intensief wordt voortgezet.”

Hij sloot de mogelijkheid van “sabotage” niet uit omdat er in korte tijd veel branden uitbraken en zei dat het onderzoek wordt voortgezet.

“Erdoğan heeft 13 vliegtuigen”

De Turkse oppositie bekritiseerde tijdens een persconferentie de reactie van de regering op de massale branden.

“Het onvermogen van de regering om twee vliegtuigen in te zetten om de branden te blussen terwijl [het paleis van de president] 13 vliegtuigen heeft, toont het gevaar waarin dit land is meegesleurd,” merkte de oppositie op.

Reactie minister van Landbouw

“De situatie verbetert in alle actieve branden,” vertelde minister van Landbouw Bekir Pakdemirli aan verslaggevers tijdens een bezoek aan de getroffen regio.

Eerder zei minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli dat drie blusvliegtuigen, negen drones, 38 helikopters, 680 blusvoertuigen en 4.000 personeelsleden betrokken waren bij pogingen om de vlammen te blussen.

Maar hij bevestigde ook dat Turkije niet langer een blusvliegtuig in zijn inventaris had en pas bezig was er een aan te schaffen in opdracht van Erdogan.

Rusland heeft drie reusachtige vliegtuigen gestuurd en de historische rivaal van Turkije, Griekenland, dat met zijn buurland over een hele reeks regionale geschillen onenigheid heeft, zei dat het “bereid was te helpen“.

De klap die de branden dreigen toe te brengen aan de van toerisme afhankelijke economie van Turkije en de erkenning dat het land niet over blusvliegtuigen beschikte, hebben de regering van Erdoğan onder druk gezet.

Oekraïens blusvliegtuig vertrekt naar Turkije

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei eind donderdag dat een blusvliegtuig van zijn land vrijdag zal vertrekken om Turkije te steunen, terwijl het land probeert massale bosbranden in verschillende bosgebieden van zijn westelijke en zuidelijke provincies onder controle te krijgen.

“Ons blusvliegtuig zal morgen naar Turkije vertrekken. Het Oekraïense volk zal samen staan met het vriendelijke Turkse volk in deze moeilijke tijd,” zei hij ook.

PKK gelieerde terreurorganisatie

Vier mensen zijn omgekomen in de bosbranden die woensdag zijn uitgebroken ten oosten van de toeristische trekpleister Antalya, verspreid over zes provincies, waarbij vier doden en bijna 200 gewonden zijn gevallen.

Terreurorganisatie PKK: “We blijven jullie bossen in brand steken”

Een aan de PKK gelieerde terreurorganisatie heeft al eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende grote bosbranden in Turkije.

In een verklaring die in 2019 op een pro-PKK-website werd gepubliceerd, zei de groep dat de aanvallen een reactie waren op de antiterreuroperaties van Turkije.

Bron: Hürriyet