PKK eist verantwoordelijkheid voor bosbranden in Turkije

Het aantal bosbranden dat het land sinds vorige week in zijn greep houdt, is gedaald van 107 naar vijf; intussen blijft Turkije vermoeden dat de branden verband houden met brandstichting door de terreurgroep PKK

Turkije heeft een week van strijd tegen de bosbranden die zijn zuidelijke regio hebben geteisterd, met relatief succes afgesloten. De oorzaken van de bosbranden zijn nog steeds niet duidelijk, maar de verdenking gaat uit naar de terroristische groepering PKK, waarvan de leden achter eerdere bosbranden in het land zaten.

Sinds zondag zijn 107 van de 112 bosbranden in het land onder controle, zo heeft de minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli bekendgemaakt.

President Recep Tayyip Erdoğan, die in Antalya was om de getroffen gebieden te bezoeken, zei dat meerdere onderzoeken aan de gang waren om de mogelijke daders achter de branden te vinden.

De president zei ervan op de hoogte te zijn dat het aantal bosbranden en door bosbranden getroffen gebieden is verdubbeld nadat de leiders van “de terroristische groepering” hun ondergeschikten vorig jaar de opdracht hebben gegeven bossen in brand te steken.

Hij verwees naar de PKK. “We zijn vastbesloten om de cellen van de terreurgroep in de steden uit te roeien, net zoals we dicht bij het beëindigen van hun aanwezigheid in de bergen en buiten onze grenzen zijn”, voegde Erdoğan eraan toe.

De groep “Children of Fire Initiative”, neemt in een verklaring de verantwoordelijkheid op zich voor de sabotage-aanvallen op de toeristische trekpleisters in Turkije: “Aangezien het Turkse regime geen andere taal verstaat, is het tijd om hen op de knieën te dwingen met een vuurvloed.”

Turkse mensen op sociale media gaven donderdag al snel de schuld aan het PKK-gelinkte “Kinderen van Vuur-initiatief” voor een reeks branden die Turkije onlangs hebben getroffen, aangezien PKK-sympathisanten de branden ook op Twitter begroetten.

De PKK heeft een lange geschiedenis van het verbranden van Turkse bossen als een methode van “wraak” tegen de Turkse staat, waarbij burgers omkomen en het milieu wordt verwoest.

Het feit dat de branden elkaar bijna opvolgden, deed vrezen dat ze het gevolg zouden kunnen zijn van een reeks brandstichtingen, waarvan Turkse netizens de PKK beschuldigden.

Het zogenaamde “initiatief” heeft de verantwoordelijkheid voor de branden opgeëist, hun verleden maakt hen de hoofdverdachte van de incidenten.

PKK-terreurverheerlijking

Ook een van de hoogste PKK-leden, Murat Karayılan, heeft eerder in een verklaring de methode van brandstichting bij terroristische aanslagen geprezen.

“Twee of drie jongeren kunnen zich verzamelen en iets doen. Ze kunnen zeggen ‘we hebben geen wapen’ maar hun wapens zijn aanstekers en lucifers,” zei hij.

Şemdin Sakık, een andere hooggeplaatste PKK-terrorist, zei eerder ook dat de terreurgroep indien nodig tot soortgelijke acties zou overgaan.

“Als we geen wapens meer hebben, gaan we naar Bodrum en verbranden we hun jachten, gaan we naar Antalya om hun kassen te verbranden, gaan we naar Istanbul om hun auto’s te verbranden en gaan we naar Izmir om hun bossen te verbranden,” zei hij.

De eerste grote branden begonnen afgelopen woensdag en de grootste onder hen brak uit in de stad Manavgat, in de mediterrane provincie Antalya.

Hoewel de branden onder controle zijn, zijn er nog steeds vlammen te zien en worden de pogingen om ze af te koelen belemmerd door de sterke winden die af en toe de vlammen aanwakkeren.

De bosbranden waren het dodelijkst in Antalya, waar vijf mensen, onder wie twee brandweerlieden, om het leven kwamen nadat ze waren gestrand te midden van de snel om zich heen grijpende vlammen.

Het zesde slachtoffer was een jongeman die brandweerlieden in Marmaris probeerde te helpen. Hij kwam om het leven toen zijn motorfiets in een door brand geteisterd gebied crashte en hij midden in een bosbrand terechtkwam. De branden hebben een groot aantal mensen dakloos gemaakt, vooral in Manavgat.

Bron: Sabah