Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias

“De dagen van het Ottomaanse Rijk zijn voorbij”, zei de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias donderdag, en drong er bij Turkije op aan zich te houden aan het internationaal recht. Dat schrijven Griekse media, waaronder de Griekse nieuwswebsite Ekathimerini. 

“Turkije moet eindelijk begrijpen dat het zich niet langer kan gedragen alsof we in de 18e of 19e eeuw leven,” zei Dendias na een briefing.

“De dagen van het Ottomaanse Rijk zijn voorbij… Eerbiediging van het internationale recht en het recht van de zee zijn de leidende beginselen in de betrekkingen tussen staten,” zei Dendias.

“Dit te realiseren zou in het belang zijn van de Turkse samenleving, waarvan ik geloof dat een groot deel deze opvattingen al deelt,” zei hij.

Griekse minister biedt chulp aan Turkije aan in strijd tegen bosbranden

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias heeft zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu opgebeld en zijn medeleven betuigd, alsook de bereidheid van zijn land om Turkije bij te staan in zijn strijd tegen de bosbranden die de zuidelijke en westelijke kusten de voorbije twee dagen hebben geteisterd, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Ik heb mijn oprechte medeleven betuigd met het verlies van mensenlevens als gevolg van de bosbranden, ook in de thuisregio van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Antalya. Ik heb ook de bereidheid van Griekenland uitgedrukt om hulp te bieden indien gevraagd,” zei Dendias ook in een verklaring op Twitter.

Bosbranden hebben zich donderdag verspreid over een groot gebied in de zuidelijke provincies van Turkije, van het zomerverblijf Antalya tot Adana en Mersin. De branden begonnen woensdag en bedreigden woonwijken.

Hun bijna opeenvolgende karakter deed de vrees rijzen dat ze het gevolg konden zijn van een reeks brandstichtingen, terwijl de ogen gericht werden naar PKK-terroristische groeperingen, aangezien die al eerder soortgelijke branden hebben aangestoken met het oog op sabotage.

De ergste brand was in Manavgat, een stad in de provincie Antalya die populair is bij vakantiegangers. De brand brak woensdagmiddag uit op vier verschillende plaatsen in de stad, die omgeven is door bossen.

De Autoriteit voor rampen- en noodbeheer (AFAD) zei donderdag in een verklaring dat drie mensen het leven verloren en 138 anderen werden getroffen door de bosbranden in het district Manavgat, waaronder een persoon die ernstig gewond raakte.

De behandeling van 58 mensen in ziekenhuizen wordt voortgezet.

President Recep Tayyip Erdoğan zei dat de staat alle middelen mobiliseert om de branden onder controle te krijgen en te blussen.

Bron: Sabah