Bosbranden blijven woeden in Turkije op derde dag

Meer dan een dozijn bosbranden die op woensdag en donderdag uitbraken, woeden vrijdag nog steeds, terwijl tientallen andere “onder controle” zijn, aldus de autoriteiten.

De ene na de andere brand is gebruikelijk in het “brand”-seizoen wanneer de temperaturen het hoogst zijn, maar de schade was deze keer ongekend, met vlammen die hele dorpen verwoestten.

De branden in de zuidelijke regio’s, die populair zijn bij toeristen, hebben ook de verdenking van brandstichting doen rijzen, terwijl de autoriteiten de oorzaken ervan nog aan het onderzoeken zijn.

Het dodental als gevolg van de branden steeg tot vier eind donderdag toen een jonge man die brandweerlieden probeerde te helpen om het leven kwam nadat hij midden in een brand was geraakt in Marmaris, een vakantieoord in de zuidwestelijke provincie Muğla.

De drie andere doden die donderdag werden gemeld, waren inwoners van Antalya die niet konden ontsnappen aan het snel om zich heen grijpende vuur in dorpen.

De wilde brand die woensdag in Manavgat in Antalya uitbrak, was de meest verwoestende. Donderdag nam het vuur toe en een andere uitslaande brand in het district Akseki, grenzend aan Manavgat, wakkerde de vlammen nog verder aan.

Sterke winden vormen een uitdaging voor de blusinspanningen van brandweerlieden op de grond, vliegtuigen en helikopters.

De voorbije twee dagen werden in het hele land meer dan 60 bosbranden gemeld.

Daarvan werden er 43 onder controle gebracht en zijn er nog koelinspanningen aan de gang. Ongeveer 4.000 brandweerlieden, drie vliegtuigen, 38 helikopters en honderden brandweerwagens bestrijden de vlammen.

Bron: Sabah