PKK-terreurverheerlijking

In het zuiden van Turkije, onder meer in de toeristische badplaatsen Bodrum en Marmaris, heeft men vakantiegangers laten evacueren uit hun hotels wegens de zware bosbranden.

Door de wind kwam het vuur dicht bij de hotels. De evacuaties gebeurden op sommige plaatsen met bootjes. Ook nabij Antalya woedde brand. Minstens 4 mensen zijn overleden en ongeveer 200 mensen liggen in het ziekenhuis.

Beelden op sociale media toonden zwarte rookpluimen uit het bos rond Manavgat, dat zo’n 75 km ten oosten van de toeristische stad Antalya ligt.

De Manavgatse Burgemeester Şükrü Sözen zei dat de vlammen zich hadden verspreid tot in het centrum van de stad, waar veel gebouwen werden geëvacueerd.

“Het is op dit moment nog onmogelijk om de omvang van de schade te bepalen. Ook verschillende dorpen werden getroffen. We hebben nog nooit zoiets gezien”, zei Sozen tegen de Turkse pers.

Tien personen die gestrand waren in een dam nabij Manavgat werden gered. Achttien dorpen in de omgeving moesten ontruimd worden vanwege rookoverlast en ook in naburige provincies moesten dorpen en hotels worden geëvacueerd.

Minstens drie personen kwamen om in de provincie Antalya, volgens minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli.

Deniz Kardaş

Osman en Şehri Kardaş lieten het leven in de regio van Manavgat, nadat ze nog geprobeerd hadden hun schapen weg te leiden. Toen het vuur dichterbij kwam, verstopten ze zich uit angst in hun huis, zegt hun zoon Deniz Kardaş.

“Mijn vader belde en zei: ‘Het vuur heeft het huis omsingeld.’”

De lichamen van zijn ouders werden in de keuken en in het toilet gevonden. Er wordt onderzocht waarom de deuren van hun huis op slot waren.

In de buurt van Akseki, een district van de Turkse provincie Antalya, overleed een 82-jarige man die alleen thuis was, terwijl zijn dorp geëvacueerd werd, meldt de Turkse krant Hürriyet. Er zou volgens het staatspersagentschap intussen nog een vierde dode gevallen zijn in de provincie.

Ook in Marmaris, in de provincie Mugla, liet een burger het leven, meldde minister Pakdemirli.

CNN Türk bericht dat de 25-jarige Sahin Akdemir, die in de toeristische sector werkte, zoals veel burgers de brandweer aan het helpen was. Hij deed dat in het toeristenresort Icmeler, vlakbij Marmaris. Toen hij met zijn motorfiets water probeerde te brengen naar brandweerlui, raakte hij omsingeld door de vlammen.

Een tweehondertal personen zou gewond zijn geraakt bij de branden en naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

Er zijn, vooral in het zuiden van Turkije, tientallen brandhaarden die de laatste dagen zijn ontstaan, onder meer in de regio’s van Antalya, Alanya, Mersin en Adana. Een groot deel van de bosbranden is inmiddels onder controle, maar op zeker 10 plaatsen woedt het vuur wel nog, meldt staatspersbureau Anadolu.

Minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli meldde gisteren laat op sociale media dat zo’n 20 van de 63 branden nog niet onder controle zijn.

Zo’n 4.000 brandweerlieden bestrijden de branden vanop de grond en vanuit de lucht, met onder meer 38 helikopters en 3 vliegtuigen. De bluswerken worden gehinderd door aanhoudende harde wind.

Bepaalde Turkse regio’s kampen met een hittegolf en er staat veel wind, terwijl het erg droog is. Daardoor kon het vuur zich snel verspreiden. Brandweer en meteorologen vermoeden dat alle branden zijn aangestoken of minstens onopzettelijk zijn veroorzaakt door mensen.

Tal van geruchten gaan rond over wie de branden startte. Zo klonk het even dat twee opgepakte “PKK-terroristen” achter een van de brandhaarden zaten.

Bron: Sabah