Brandstichtende PKK hoofdverdachte nu bosbranden Turkije teisteren

Turkse mensen op sociale media hebben snel de schuld gelegd bij het PKK-terreurgroep-gelinkte Atesin Cocukları (vertaling: Kinderen van het Vuur) voor een reeks branden die Turkije onlangs hebben getroffen, aangezien PKK-sympathisanten de branden ook op Twitter verheerlijken.

De PKK heeft een lange geschiedenis van het verbranden van Turkse bossen als een methode van “wraak” jegens de Turkse staat.

Bosbranden verspreidden zich eerder op dezelfde dag over een uitgestrekt gebied in de zuidelijke Turkse provincies, van het zomerverblijf Antalya tot Adana en Mersin. De branden begonnen woensdag en bedreigden woonwijken.

Hun bijna opeenvolgende karakter deed vrezen dat zij het gevolg zouden kunnen zijn van een reeks brandstichtingen, waarvan Turkse burgers de PKK beschuldigen.

Het zogenaamde “initiatief” heeft de verantwoordelijkheid voor de branden nog niet direct opgeëist, maar hun verleden maakt hen de hoofdverdachte van de incidenten.

Talloze PKK-accounts claimden achter de bosbranden te zitten

Ook een van de hoogste PKK-leden, Murat Karayılan, heeft eerder in een verklaring de methode van brandstichting bij terroristische aanslagen geprezen.

“Twee of drie jongeren kunnen zich verzamelen en iets doen. Ze kunnen zeggen ‘we hebben geen wapen’ maar hun wapens zijn aanstekers en lucifers,” zei hij.

Şemdin Sakık, een andere hooggeplaatste PKK-terrorist, zei eerder ook dat de terreurgroep indien nodig tot soortgelijke acties zou overgaan.

“Als we geen wapens meer hebben, gaan we naar Bodrum en verbranden we hun jachten, gaan we naar Antalya om hun jachten te verbranden, gaan we naar Istanbul om hun auto’s te verbranden en gaan we naar Izmir om hun bossen te verbranden,” zei hij.

Terrreurorganisatie PKK: ‘Dit is onze nieuwe strategie om Turkije aan te vallen’

De ergste brand was in Manavgat, een stad in de provincie Antalya die populair is bij vakantiegangers. Het vuur brak woensdagmiddag uit op vier verschillende plaatsen in de stad, omgeven door bossen. Het vuur bereikte het centrum van de stad niet, maar trof wel de dorpen in de buurt.

Achttien dorpen en wijken werden geëvacueerd, terwijl de autoriteiten aankondigden dat 62 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen voor brandwonden en rookinhalatie.

Bij de brand kwamen drie mensen om het leven en de Autoriteit voor Rampen- en Noodbeheer (AFAD) maakte donderdag bekend dat 122 mensen door de brand waren “getroffen” terwijl er nog 58 in het ziekenhuis waren opgenomen.

Een andere brand brak uit in Marmaris, een ander populair vakantieoord ten westen van Antalya, en leidde tot bezorgdheid ondanks het feit dat het veel kleiner was dan de brand in Manavgat.

Brandweerlieden vochten tegen een brand die uitbrak in een gebied waar vorige maand een andere bosbrand een klein stukje bos verwoestte. Op televisiebeelden waren de vlammen te zien die een gebied naderden dat bezaaid was met hotels. Uren later brak er brand uit in Bodrum, een plaats die waarschijnlijk populairder is dan Marmaris als vakantieoord, in een gebied dat de stad verbindt met het Milas-district van de provincie Muğla.

Elders brak woensdagavond een bosbrand uit in het district Kozan van Adana en opnieuw wakkerde een sterke wind de vlammen aan. Brandweerlieden hebben de vlammen tot in de vroege uurtjes van donderdag bestreden, terwijl zeven dorpen in de buurt van het epicentrum van de brand in een landelijk deel van het district werden geëvacueerd.

Afgelopen oktober werden ook vier provincies in Turkije het slachtoffer van de natuurhaat van de PKK, waarbij bijna gelijktijdig bossen werden verwoest in verschillende delen van het land.

De Turkse autoriteiten hielden snel vermoedelijke brandstichters aan die in het district Belen in het zuiden van de provincie Hatay bosgebieden in brand hadden gestoken, en het duurde niet lang voordat een aan de PKK gelieerde terroristische groepering de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste.

De PKK-gelieerde terreurbeweging ‘Ateşin çocukları’ verheerlijkte de gruwelijke aanval op de bossen van Turkije en prees de terroristen die de brand hadden aangestoken.

Het zogenaamde “initiatief” was verantwoordelijk voor vele brandstichtingen in de afgelopen jaren, en de groep staat bekend om zijn nauwe banden met de terreurgroep PKK.

“Geen woord of leugen zal de komst van het vuur naar uw fabrieken en uw gemilitariseerde zones verhinderen,” zei de groep, eraan toevoegend dat zij hun “natuurlijke leden” die de brandstichting in het district Belen van Hatay hebben gepleegd, “begroeten”.

Ondertussen hebben PKK-sympathisanten op de sociale media hun haat tegen bossen verder geuit met grappen over de brand, in een collectieve poging tot terreurpropaganda.

De aan de PKK gelieerde groepering zegt deze milieuvernietiging in de westelijke districten van Turkije te hebben aangericht als een zogenaamde wraakactie en beweert verder dat zij zal doorgaan met het in brand steken van andere groene gebieden en landerijen totdat een “vrij autonoom “Koerdistan”” is opgericht.

De PKK, die in 1978 werd opgericht en door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als terroristische groepering wordt erkend, voert sinds 1984 gewelddadige aanvallen uit tegen de staat en burgers, waarbij bijna 40.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Bron: Sabah