Recep Tayyip Erdoğan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft toegegeven dat Turkije niet over één enkel blusvliegtuig beschikt om de aanhoudende bosbranden te bestrijden.

Hij zei dat vliegtuigen uit Rusland en Oekraïne de vlammen helpen bestrijden en dat een ander vliegtuig uit Azerbeidzjan zich bij hen voegt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zich uitgelaten over de aanhoudende inspanningen om de bosbranden in de Turkse regio’s rond de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee te blussen, en heeft toegegeven dat het land zelfs geen enkel blusvliegtuig in zijn inventaris heeft.

“De THK [Turkse Vereniging voor Luchtvaart] heeft geen vliegtuig dat kan worden ingezet. Wij werken met 45 helikopters. Afgezien daarvan, is het aantal van onze vliegtuigen vanaf vandaag gestegen tot vijf-zes. Er zijn vliegtuigen die wij van Rusland en Oekraïne hebben gekregen.

En een ander vliegtuig zal worden gebruikt van Azerbeidzjan,” vertelde Erdoğan verslaggevers op 30 juli.

Erdoğan’s opmerkingen kwamen er op een moment dat de regering onder zware kritiek staat omdat ze zelf geen enkel bruikbaar blusvliegtuig bezit en ze in plaats daarvan van Rusland leaset.

Gebruikers van sociale media hebben de regering bekritiseerd omdat zij niet één brandbestrijdingsvliegtuig bezit, terwijl Erdoğan er meerdere in zijn bezit heeft.

Alpay Antmen, parlementslid van de Republikeinse Volkspartij (CHP), die de grootste oppositiepartij is, bracht verslag uit van de bosbranden in Mersin en zei dat Erdoğan 13 vliegtuigen in zijn bezit heeft, terwijl geen enkel blusvliegtuig in Mersin is gebruikt.

Eerdere berichten meldden dat Turkije drie vliegtuigen van Rusland had gehuurd voor 1,3 miljoen lira per dag.

Minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli zei dat zijn ministerie zelf geen enkel blusvliegtuig bezit en dat het in plaats daarvan gebruik maakt van de vliegtuigen van de THK.

“In onze inventaris hebben we geen brandbestrijdingsvliegtuig of -helikopter. Dat is altijd zo geweest. In opdracht van onze voorzitter zijn wij begonnen met de aankoop van vliegtuigen voor onze inventaris. De leverancier van de huidige vliegtuigen is de THK,” zei Pakdemirli.

De regering werkt al lang samen met de THK (Turks: Türk Hava Kurumu) door hun blusvliegtuigen te huren, maar geen van de vliegtuigen van de organisatie zou momenteel operationeel zijn wegens een gebrek aan voldoende onderhoud en bescherming.

De aangestelde bewindvoerder van het THK bestuur, Cenap Aşçı zei op 30 juli dat er een investering van 4 miljoen lira nodig was om de vliegtuigen die in de THK hangaars staan te laten draaien.

Minister Pakdemirli ontkende beschuldigingen van een conflict met de THK en zei dat de reden waarom de vliegtuigen van de entiteit niet werden gebruikt, was dat ze niet in goede staat verkeerden.

Pakdemirli zei dat zijn ministerie de afgelopen 15-20 jaar elk jaar 120-130 miljoen euro aan de THK heeft betaald, waarmee de entiteit “de vliegtuigen had kunnen vernieuwen”.

“Ze [THK] zeggen dat ze de vliegtuigen niet kunnen vernieuwen vanwege financiële problemen, maar ze hadden de vliegtuigen kunnen vernieuwen in plaats van het geld op andere plaatsen te gebruiken. Omdat de vliegtuigen niet worden vernieuwd, ontstaan er problemen. Bijvoorbeeld, drie jaar geleden was er een vliegtuig [van THK] dat op het water landde maar niet meer kon opstijgen,” vertelde Pakdemirli aan Habertürk columnist Nagehan Alçı op 30 juli.

“Dus zijn we overgestapt op helikopters en het leasen van vliegtuigen uit het buitenland. We hebben geen problemen met de THK, waarom zouden we?” zei Pakdemirli.

Een voormalige leidinggevende van de THK reageerde tegen Pakdemirli’s uitspraken, door te zeggen dat van de negen vliegtuigen van de organisatie, er zes klaar zijn om te worden gebruikt.

Bayram Duman, het voormalige hoofd van de Centrale Inspectie Raad van de THK, vertelde Deutsche Welle Turks dat de vliegtuigen van de organisatie momenteel in staat zijn om te vliegen en nog vele jaren zullen functioneren.

“We hebben negen vliegtuigen, waarvan er zes klaar zijn. Waarom zouden ze niet vliegen? Onze vliegtuigen zijn niet antiek. Ze zijn in goede staat, we noemen ze ‘Ateş kuşları’,” zei hij, eraan toevoegend dat de branden zich niet zo uitgebreid zouden hebben verspreid als de vliegtuigen van de THK waren ingezet.

Ondertussen heeft CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu gezegd dat de THK “vernietigd is door toedoen van de curator”.

“De vliegtuigen staan stil, de piloten zijn ontslagen,” zei Kılıçdaroğlu, die eraan toevoegde dat hij een ander model had voorgesteld.

Duizenden brandweerlieden bestrijden bosbranden in dorpen en resorts aan de Middellandse Zee en de Egeïsche kust van Turkije.

Drie mensen zijn omgekomen en tientallen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er is een onderzoek gestart om na te gaan of sommige branden het gevolg zijn van brandstichting.

Tijdens een bezoek aan Manavgat zei minister Pakdemirli dat het tijd zou kunnen kosten om de branden onder controle te krijgen.

Bron: Hürriyet