Een Turkse rechtbank heeft de vrijlating bevolen van Refik Yakıt, voormalig hoofd van de jeugdafdeling van de regerende AKP, die ervan beschuldigd wordt zijn vijfjarig zoontje seksueel te hebben misbruikt.

De beslissing is niet louter een gerechtelijke beslissing vanwege de politieke connecties van de dader, aldus de advocaat van het kind.

Refik Yakıt, voormalig voorzitter van de jeugdafdeling van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in het Selçuk-district in de Egeïsche Zee (Izmir), wordt beschuldigd van seksueel misbruik van zijn vijfjarige zoon.

Yakıt werd voor het eerst beschuldigd van kindermisbruik nadat zijn ex-vrouw gedrags- en lichamelijke veranderingen had opgemerkt bij hun vijfjarige zoon nadat hij tijd had doorgebracht met de dader tijdens de echtscheidingsprocedure van het koppel.

Yakıt werd in juni in hechtenis genomen na een forensisch rapport dat de mishandeling bevestigde, maar werd vrijgelaten na de eerste hoorzitting in de rechtszaak op 29 juli.

De advocaat van Barış Özbay, merkte op dat Yakıt en zijn getuigen alle beschuldigingen van misbruik ontkenden.

“Hoewel het medisch rapport de seksuele aanranding door het plaatsen van een voorwerp in het lichaam wetenschappelijk heeft bewezen en zowel het slachtoffer als de verklaringen van de familie dit bevestigen, hebben de verdachte en zijn getuigen gezegd dat een dergelijke gebeurtenis nooit heeft plaatsgevonden,” zei advocaat Özbay.

“Op verzoek van de rechtbank werd een aanvullend rapport opgesteld over de vraag of deze markering die zich voordeed in de anale zone kan zijn ontstaan in andere omstandigheden dan seksueel misbruik, en het forensisch medisch instituut zei dat een dergelijke situatie zich als een mogelijkheid zou kunnen hebben voorgedaan,” zei Özbay.

De advocaat achtte de uitspraak van de rechtbank voor de vrijlating van Yakıt “juridisch onaanvaardbaar,” en zei dat de rechtbank deze beslissing nam ondanks de oproepen van het kantoor van de openbare aanklager om de gedaagde in hechtenis te houden.

“Het feit dat de verdachte politieke connecties heeft en hij macht heeft in het Selçuk district schept achterdocht,” zei Özbay.

De familie van het kind en hun advocaten zullen blijven streven naar vervolging van de verdachte, en de volgende hoorzitting is gepland voor 28 september, zei Özbay.

Bron: Cumhuriyet