Brandweer mobiliseert na massale brand in Marmaris in Turkije

De eerste natuurbrand van deze zomer begon laat op 21 juni in het zuidwestelijke district Marmaris van de provincie Muğla.

De ambtenaren verklaarden op 22 juni dat de branden grotendeels onder controle waren en dat “sabotage” de meest waarschijnlijke oorzaak is.

Volgens plaatselijke ambtenaren ontstonden de bosbranden op 21 juni rond 20.00 uur op drie verschillende plaatsen in de wijk Börtübet.

De vlammen verspreidden zich in korte tijd als gevolg van de wind en brandweerlieden zijn de hele nacht bezig geweest om tussenbeide te komen bij de branden op het land.

Bij zonsopgang werd op 22 juni vroeg begonnen met de bestrijding van de branden vanuit de lucht met 20 helikopters en 14 vliegtuigen.

Het voorzitterschap van het rampen- en noodbeheer (AFAD) zei dat ongeveer 1.393 personeelsleden, waaronder 592 van het algemeen directoraat bosbouw, alsook 338 voertuigen en 35 stukken bouwmateriaal van verschillende instellingen en organisaties bij de brand werden ingezet.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft de plaats van de brand op 22 juni geïnspecteerd. De minister van Land- en Bosbouw, Vahit Kirişci, en de minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, kwamen ook ter plaatse.

In het zuidwesten van Turkije wordt opnieuw een grote natuurbrand bestreden, een jaar nadat de ergste bosbranden ooit de regio hebben getroffen.

Vanaf 11 uur op 22 juni kondigde Kirişçi aan dat het bos waar de bosbranden waren begonnen, was omsingeld en dat de branden “grotendeels onder controle” waren.

Tussen 300 en 400 hectare van de Calabrische dennenbossen zijn verbrand, kondigde het Bureau van de openbare aanklager in Muğla aan, en voegde eraan toe dat een officieel onderzoek is gestart.

Sabotage

Het feit dat de bosbranden op drie plaatsen tegelijk zijn begonnen, wijst op de mogelijkheid van “sabotage”.

Prominent meteoroloog Orhan Şen benadrukte ook de waarschijnlijkheid van sabotage en zei: “Dit is een door mensen veroorzaakte natuurbrand.”

“De vochtigheid in de regio is niet op een kritiek niveau. Niet op een niveau om brand te stichten,” zei hij en voegde eraan toe: “Ik ben ervan overtuigd dat het een door mensen veroorzaakte brand is.”

Een reeks van meer dan 200 bosbranden heeft in de zomer van 2021 1.700 vierkante kilometer in het Middellandse Zeegebied van Turkije in de as gelegd, waarbij 9 mensen, waaronder twee brandweerlieden, om het leven kwamen.

In het ergste bosbrandseizoen ooit begonnen de branden op 28 juli 2021 in het Manavgat-district in de zuidelijke provincie Antalya en eindigden ze op 9 augustus 2021 in Muğla.

“Bij de bosbranden van 2021 daalde de vochtigheidsgraad tot niveaus van slechts 10 procent,” zei Şen en vervolgde: “Zo’n situatie hebben we hier niet. Maar natuurlijk zullen de veiligheidseenheden dit uitzoeken.”

Soylu, die in Marmaris was, sloeg de sociale media gebruikers voor de kritiek op de bestrijding van de bosbranden.

Ontbreken van blusvliegtuigen

Het ontbreken van voldoende blusvliegtuigen was in 2021 een heet hangijzer in het land, maar de minister onderstreepte met klem dat de brandweerlieden een zware strijd leveren.

Ömer Çelik, de woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), plaatste vroeg op 22 juni een tweet waarin hij benadrukte dat de eerste interventies op de branden binnen enkele minuten na het uitbreken ervan plaatsvonden.

“Dank gaat uit naar de ploegen die te land en door de lucht ingrepen”, zei hij. “Zij verdienen allerlei vormen van waardering voor hun inspanningen.”

In 2021 hebben zo’n 14 landen Türkiye de helpende hand geboden door blusvliegtuigen te sturen om de dodelijke branden te blussen.

Bron: Hürriyet