Volgens de Turkse krant Sabah bereidt Turkije zich voor op de lancering van een uitgebreid plan dat het “Aleppo-model” wordt genoemd om Syrische vluchtelingen te repatriëren naar hun thuisland en illegale migranten terug te sturen.

Als onderdeel van een plan om alle problemen met betrekking tot de vluchtelingenpopulatie en illegale migratie in het land te elimineren, hebben de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) van president Recep Tayyip Erdoğan, een mechanisme gevormd om snel actie te ondernemen en wettelijke stappen te ondernemen.

Turkije is de thuisbasis van ongeveer 3,7 miljoen Syriërs die vervolging en wreedheid in hun land ontvluchtten toen de burgeroorlog uitbrak in 2011 nadat het regime van Assad met onverwachte felheid optrad tegen pro-democratische protesten.

Na een decennium van gevechten zijn minstens een half miljoen Syriërs omgekomen en hebben meer dan 14 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.

Ongeveer 554.000 Syriërs zijn tot nu toe teruggekeerd uit Turkije naar de regio, die nu is verbeterd met nieuwe scholen, ziekenhuizen, georganiseerde industrieterreinen en een betere infrastructuur.

De terugkeer is ook toegenomen na de twee aardbevingen die samen meer dan 56.000 doden eisten in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië.

Meer dan 6 miljoen Syriërs wonen nu in bijna 107.000 brikettenhuizen die in Afrin zijn gebouwd.

Tot de prioriteiten van het Aleppo-model behoren het oplossen van huisvesting en werkloosheid in het door oorlog verscheurde land.

Turkije heeft zijn krachten al gebundeld met Qatar om de komende drie jaar ongeveer 240.000 volledig uitgeruste woningen te bouwen in de regio’s Idlib en Afrin.

Naast woningen zal het project landbouwgronden, commerciële faciliteiten, productie- en industriegebieden en alle sociale voorzieningen van onderwijs tot gezondheidszorg omvatten, aldus de autoriteiten.

Werkgevers in de zuidelijke Turkse provincies aan de grens met Syrië willen ook graag bedrijven openen in hun buurland, te beginnen in veilige zones.

De primaire focus ligt echter op het implementeren van het model in Aleppo, waarvoor Ankara momenteel in gesprek is met Damascus en Moskou.

Turkse functionarissen hebben eerder laten weten dat het proces van een georganiseerde terugkeer, niet alleen naar het grensgebied maar in heel Syrië, al deel uitmaakt van de besprekingen met Syrië.

Assad’s vasthoudendheid om de politieke methode te negeren vormt echter nog steeds een groot probleem voor de terugkeer van zijn burgers.

In mei zei de gezant van de V.N. voor Syrië dat sommige Syriërs van plan zijn om binnen het komende jaar terug te keren vanwege een gebrek aan werkgelegenheid en andere redenen, waaronder veiligheid, in de landen waar ze asiel zoeken, zoals Jordanië, Libanon, Irak en Egypte.

Erdoğan benadrukt vaak het belang van een “humaan, gewetensvol en islamitisch” aspect van de repatriëring, dat Turkije geen Syriërs kan terugsturen “door geweld te gebruiken”.

Onregelmatige migratie

Tegelijkertijd is de regering van plan om actie te ondernemen tegen illegale migratie.

Ankara is bezig met de betrekkingen met landen als Pakistan en Afghanistan, van waaruit de stroom illegale migranten de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Een andere maatregel is het volgen van het voorbeeld van de Europese Unie voor bezoekers die in Turkije aankomen met een visum van 90 dagen dat ze vervolgens willen verlengen.

Ondertussen zal het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid hard optreden tegen de tewerkstelling van illegale werknemers.

Ankara beschouwt “internationaal onrecht” als de belangrijkste oorzaak van illegale migratie.

Turkije ziet de kwestie als iets dat internationale samenwerking vereist en probeert bilaterale, regionale en internationale groepen op te richten om de samenwerking te waarborgen.

Bron: Sabah