De gemeenteraad van Bolu keurt het voorstel van de burgemeester tegen vluchtelingen goed

Met een meerderheid van stemmen heeft de gemeenteraad van Bolu het voorstel van de burgemeester goedgekeurd dat de gemeente de waterrekening van buitenlanders met het tienvoudige verhoogt.

Na een evaluatie van het voorstel door de plannings- en begrotingscommissie van de gemeente zal het opnieuw in de gemeenteraad worden besproken en in stemming worden gebracht.

De gemeenteraad van de westelijke provincie Bolu heeft ingestemd met het voorstel van burgemeester Tanju Özcan om buitenlanders een tienvoudige heffing op hun waterrekening en vaste-afvalstoffenheffing op te leggen.

Het voorstel van de burgemeester werd voorgelegd aan de gemeenteraad, waarvan 14 leden van de belangrijkste oppositiepartijen, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de İYİ (Goede) Partij, “ja” stemden.

Voorstel aanvaard

Ondanks de tegenstemmen van de raadsleden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Nationalistische Beweging (MHP), werd het voorstel aanvaard en naar de plannings- en begrotingscommissie gestuurd. Nadat de commissie het voorstel heeft beoordeeld, zal het opnieuw in de gemeenteraad worden besproken en in stemming worden gebracht.

Özcan, van de CHP, zei tijdens de gemeenteraadsvergadering dat zijn standpunt over vluchtelingen niet was veranderd. “Ze [vluchtelingen] zullen gaan zoals ze gekomen zijn,” zei hij.

De weigering van Özcan om toestemming te geven aan degenen die op het spreekgestoelte wilden plaatsnemen, leidde tot een reactie van AKP-raadsleden.

Als reactie gooide Özcan dozen thee naar hen, in een duidelijke verwijzing naar dezelfde actie van president Recep Tayyip Erdoğan in de door rampen getroffen gebieden.

“Moet ik net als de president doen om jullie te kalmeren? Neem deze thee, drink hem op, en kalmeer”, zei Özcan, wat applaus kreeg van de CHP-raadsleden.

Het CHP-hoofdkwartier had eerder een schriftelijke verklaring vrijgegeven waarin de partij zich isoleerde van Özcan’s standpunten, zeggende: “De opvattingen van onze Bolu burgemeester Tanju Özcan over vreemdelingen betreffen hemzelf.”

“Het verhinderen van een elementair levensrecht als water, zelfs het bespreken van dit onderwerp, druist volledig in tegen het beleid van onze partij. Wij geloven dat de waardevolle raadsleden van de gemeente Bolu geen tegengestelde beslissing zullen nemen,” had de CHP op 27 juli gezegd.

Bron: Turkse media