Özlem Türeci en Uğur Şahin

Het Turks-Duitse echtpaar dat samen met de Amerikaanse reus Pfizer BioNTech, het eerste effectieve vaccin tegen COVID-19, heeft uitgevonden en miljoenen levens heeft gered, is er nu in geslaagd een vaccin te ontwikkelen dat voorkomt dat alvleesklierkanker opnieuw de kop opsteekt.

Özlem Türeci en Uğur Şahin zijn onlangs naar de VS gevlogen en hebben de resultaten van de eerste fase van de klinische tests van hun nieuwe vaccin tegen alvleesklierkanker gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Chicago.

Het tweetal, dat tijdens de conferentie voor opwinding zorgde, ontmoette vervolgens vooraanstaande deskundigen in de strijd tegen alvleesklierkanker in New York.

Uit de tot nu toe wereldwijd gehouden enquêtes bleek dat slechts 20 procent van de alvleesklierkankerpatiënten kan worden geopereerd en dat een zeer zeldzaam aantal van hen op lange termijn kan overleven.

Wat het onderzoek ook aantoonde was dat al deze patiënten één ding gemeen hadden: “T-cellen”, die het lichaam beschermen tegen infecties en kanker bestrijden.

Vanaf dit punt opereerden artsen een 16-tal pancreaskankerpatiënten en stuurden de tumormonsters die uit de patiënten waren genomen naar het bedrijf van Türeci en Şahin, BioNTech, in Mainz, Duitsland.

Het duo begon te werken aan een kankervaccin dat “de lichaamscellen zou leren eiwitten te produceren om kanker te bestrijden”.

Met dezelfde techniek als bij de uitvinding van het coronavirusvaccin nam het echtpaar mRNA’s, een enkelstrengs RNA-molecuul dat overeenkomt met de genetische sequentie van een gen, van elke tumor en vormde persoonlijke vaccins voor elk van de 16 patiënten.

In theorie zou het lichaam van de patiënten door het toedienen van de persoonlijke kankervaccins “nieuw gevormde kankers opsporen en ‘T’-cellen sturen om ze te bestrijden”.

De proefkankervaccins werden aan alle 16 patiënten toegediend en het resultaat was “succesvol” bij de helft van hen.

Acht patiënten waren na 18 maanden volledig “kankervrij”, hetgeen aantoonde dat de door het vaccin uitgelokte “T”-cellen de vorming van de ziekte tegenhielden.

Maar een jaar later kwamen bij de andere acht patiënten opnieuw kankercellen voor. Het duo is nu op zoek naar de redenen achter dit voorval, maar ze geloven en zijn nog steeds hoopvol.

“Sommige patiënten reageerden op de behandeling, maar dankzij ons klinisch werk zijn we vastbesloten om deze [kanker] te overwinnen,” zei Tğreci.

“We willen een tijdperk markeren met de genezing van deze ongeneeslijke tumoren,” voegde ze eraan toe.

In een interview met het Britse dagblad Telegraph vorig jaar, liet Şahin doorschemeren dat een gemeenschappelijk kankervaccin binnen vijf jaar zal worden voorbereid.

De bevindingen van het duo kregen ook applaus uit het V.K.

Chris MacDonald, de hoofdonderzoeker van de Britse Pancreas Cancer Society, zei dat het vaccin van het duo “een nieuw wapen zal zijn tegen alle dodelijke kankers.”

De resultaten moedigden BioNTech aan om nieuwe experimentele proeven te starten op een nieuwe groep alvleesklierkankerpatiënten.

Türeci, 55, die BioNTech in 2008 samen met haar man oprichtte, werkt als “chief medical officer” van het bedrijf. De belangrijkste onderzoeksgebieden van de 56-jarige Şahin zijn kankeronderzoek en immunologie.

De omzet van BioNTech, dat meer dan 3.000 werknemers telt, bereikte in 2021 zo’n 18,9 miljard euro, na de ontwikkeling van het coronavirusvaccin.

Bron: Hürriyet