Helikopter vermist in Italië met 4 Turken aan boord

Vier Turken worden vermist nadat donderdag een helikopter in het Italiaanse Lucca van de radar verdween. Een Turks bedrijf maakte later bekend dat de Turken haar werknemers waren.

De helikopter, een Augusta Koala AW119, verdween kort na het opstijgen van de luchthaven Capannori Tassignano in Lucca, op weg naar Treviso.

De anderen aan boord waren naar verluidt twee Libanezen en de Italiaanse piloot van de helikopter.

De media meldden dat de helikopter ergens langs de grens van de regio’s Toscane en Emilia-Romagna werd vermist en dat de zoekactie werd afgeblazen toen het later op donderdag donker werd. De zoek- en reddingsacties werden vrijdagochtend hervat.

De helikopter was gehuurd door een fabrikant van huishoudchemicaliën, en een leidinggevende van het bedrijf vertelde het Italiaanse persbureau ANSA dat de helikopter mogelijk niet is neergestort omdat het geen noodsignaal heeft uitgezonden.

De Turken aan boord waren werknemers van Eczacıbaşı, kondigde het Turkse conglomeraat vrijdag aan in een schriftelijke verklaring. Het bedrijf, een toonaangevende maker van papieren zakdoekjes, zei dat vier mensen in Italië waren om een papiertechnologiebeurs bij te wonen.

“We zijn niet in staat om onze vier collega’s te bereiken die werken bij Eczacıbaşı Consumer Products en die in een helikopter waren gestapt om een fabriek voor papieren tissues in Italië te bezoeken,” zei het bedrijf, opmerkend dat ze erachter kwamen dat de helikopter ergens in de buurt van Modena van de radar verdween.

“Er is een zoektocht aan de gang door de Italiaanse autoriteiten en onze bemanningen in Turkije en Italië staan in contact met ons ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale Italiaanse autoriteiten,” zei het bedrijf.

In een schriftelijk antwoord op vragen van journalisten over het incident, zei de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken Tanju Bilgiç dat de ambassade in Rome en het consulaat in Milaan in nauw contact staan met de Italiaanse autoriteiten over de kwestie.

Bilgiç zei dat Italiaanse zoek- en reddingsploegen de helikopter aan het zoeken waren, en voegde eraan toe dat Turkije uitkeek naar een veilig en gezond herstel van alle passagiers en bemanningsleden van de helikopter.

Eczacıbaşı verloor twee leidinggevenden, samen met drie zakenmensen die te gast waren bij het bedrijf, toen een bedrijfshelikopter die was opgestegen van de luchthaven Atatürk in Istanbul neerstortte in de wijk Büyükçekmece van de stad op 10 maart 2017.

Bron: Hürriyet