Foto van Atatürk Airport (Istanbul)

Italië heeft drie Turkse burgers de toegang geweigerd wegens reisbeperkingen in verband met COVID-19.

De Turkse onderdanen, die op 2 december van Istanbul naar Rome reisden, werden kort vastgehouden op de luchthaven en later op de dag uiteindelijk teruggestuurd naar Turkije.

“Ik kwam in Rome aan met twee vrienden. De Italiaanse autoriteiten vertelden ons dat ze mensen uit Turkije niet zouden toelaten tot het land vanwege het coronavirus. We waren niet op de hoogte van die [beperking],” zei Tahir Sarıkaya, een presentator van de Turkse particuliere omroep Beyaz TV.

Hij voegde eraan toe dat ze niet waren gewaarschuwd of ingelicht over de reisbeperkingen in Italië toen ze de vliegtickets kochten.

“Een van mijn vrienden is ook een onderdaan van een EU-lidstaat. Ook hem werd de toegang geweigerd. Ze zeiden hem dat hij ofwel 10 dagen in quarantaine moest gaan ofwel terug moest gaan naar Turkije. Russische reizigers die met ons op dezelfde vlucht zaten vanuit Istanbul kregen ook geen toegang tot Italië,” zei Sarıkaya.

De Italiaanse autoriteiten hebben hen de tickets terugbetaald, voegde hij eraan toe.

Volgens de lijst die de Vereniging van Turkse Reisagentschappen (TÜRSAB) per 1 december heeft opgesteld met het oog op de reisvoorschriften, weigert Italië de toegang aan passagiers die voor toeristische doeleinden vanuit Turkije reizen.

Verwacht wordt dat deze beperking tot 15 december van kracht blijft.

Turkse toeristen kunnen echter nog wel reizen naar verschillende Europese landen, waaronder Denemarken, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Nederland, Spanje en Zweden.

Mensen uit de toeristische sector waarschuwen echter dat reizigers de inreisvereisten moeten controleren omdat die zeer snel kunnen veranderen.

Bron: Hürriyet