Turkije kan goederen goedkoper produceren en die producten aan andere landen verkopen en inkomsten in Amerikaanse dollars genereren, zoals China heeft gedaan, heeft president Recep Tayyip Erdoğan gezegd.

In een vergadering met hoge ambtenaren van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) eerder deze week, besprak Erdoğan de nieuwe routekaart voor de economie die de regering nu volgt en legde hij uit dat de economische vooruitzichten in vier tot vijf maanden zullen verbeteren en dat het nieuwe economische model in zes maanden resultaten zal beginnen op te leveren.

“We hebben de moeilijke weg gekozen, maar de burgers zullen de positieve effecten beginnen te voelen,” zei Erdoğan.

“We zijn een nieuw tijdperk begonnen om de greep van de rentetarieven te doorbreken en economische groei te bereiken op basis van productie. We zullen buitenlandse investeerders aantrekken. Zo is de Chinese economie gegroeid met zijn jonge bevolking, industrie en productie…Turkije heeft meer voordelen ten opzichte van China, we staan dichter bij de markt,” zei de president.

Hij merkte op dat landen als China en Duitsland al jaren een beleid van lage rentetarieven voeren en benadrukte dat de Turkse economie ook moet groeien door zich te richten op productie en de jonge bevolking “niet met rentetarieven”.

In de afgelopen 19 jaar heeft de regering grootschalige investeringen gedaan, zoals wegen en bruggen, zei Erdoğan, die de vastberadenheid benadrukte om de rente te verlagen en in zes maanden zullen de besluiten die binnen dit nieuwe economische model zijn genomen, resultaten opleveren.

“De mensen zullen welvaren en hun koopkracht zal toenemen. Het tekort op de lopende rekening zal dalen. We zullen een natie worden waar de rente laag is en die gericht is op de industrie,” zei de president.

Bron: Hürriyet