Adrej Hunko, lid van de Duitse Bondsdag van de Linkse Partij en van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), heeft verklaard dat de Turkse autoriteiten zijn verzoeken om PKK-leider Abdullah Öcalan in de gevangenis te bezoeken, hebben afgewezen.

Adrej Hunko, lid van de Duitse Bundestag van de Linkse Partij en van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), heeft verklaard dat de Turkse autoriteiten hem geen toestemming hebben gegeven om de gevangengenomen leider van PKK, Abdullah Öcalan, te bezoeken.

Hunko zei dat hij tot dusver vele aanvragen had ingediend bij de Turkse autoriteiten om de omstandigheden van Öcalan’s gevangenschap op het İmralı eiland in de Zee van Marmara te mogen zien.

“Helaas worden mijn aanvragen om de İmralı te bezoeken verhinderd door de Turkse autoriteiten,” vertelde Hunko op 4 december aan Fırat News Agency.

Intussen is bekend geworden dat Öcalan op 12 oktober een verbod van zes maanden is opgelegd om zijn advocaten te zien in het kader van de “disciplinaire straf”.

De PKK-terreurleider kreeg ook een verbod van drie maanden om zijn familieleden te zien.

Het EHRM had in 2014 geoordeeld dat Turkije de rechten van de terreurleider Öcalan had geschonden, door te zeggen dat zijn eenzame opsluiting “onmenselijk” was.

Volgens Hunko zijn de detentievoorwaarden van Öcalan niet in overeenstemming met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en schenden zij het verbod op onmenselijke of vernederende behandeling.

Bron: Turkse media