Turkse president beweert dat Witte Huis-ambtenaar McGurk hand in hand werkt met groepen als de vogelvrije PKK

Amerikaanse strijdkrachten blijven militaire training geven aan YPG/PKK-terroristen in Syrië, ondanks dat de groep door Washington is erkend als terroristische organisatie, aldus lokale bronnen.

Bronnen zeiden dat de Amerikaanse Special Forces op 28 november 70 soldaten via Irak naar Hassakeh stuurden om wapentraining te geven aan YPG/PKK-leden ten oosten van de Eufraat.

De Amerikaanse soldaten, die aankwamen in de stad Rmelan – waar de Amerikaanse luchtmachtbasis is gevestigd – begonnen op 1 december met het trainen van honderden YPG/PKK-terroristen.

Tijdens de training, die ongeveer een maand zal duren, zal de terroristen het gebruik van lichte, middelzware en zware wapens, overvallen en infiltratiemethoden in de dorpen worden bijgebracht.

Na de training zal een deel van de terroristen naar het Ash Shaddadi-district in Hassakeh en het Omar-olieveld in Deir el-Zour worden gestuurd, terwijl de overige terroristen in Rmelan zullen blijven, aldus de bronnen, die niet bij naam genoemd wilden worden.

De VS en Frankrijk, leden van de coalitie tegen Daesh, steunden eerder YPG/PKK-terroristen met militaire training in gebieden van Hassakeh en Deir el-Zour.

De YPG is de Syrische tak van de PKK, een door de VS, de Europese Unie en Turkije als terroristisch aangemerkte groepering. De steun van de VS aan de door de YPG geleide SDF heeft de betrekkingen met Ankara aanzienlijk gespannen.

In haar meer dan 35 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK verantwoordelijk geweest voor de dood van ten minste 40.000 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Bron: Sabah